Home » Lichtenvoorde » Onthulling herdenkingsmonument Joep ter Haar plantsoen

Onthulling herdenkingsmonument Joep ter Haar plantsoen

364

LICHTENVOORDE – Zondag 12 september is om 10.00 uur op het Joep ter Haar plantsoen het herdenkingsmonument ‘Klein Engeland’ onthuld. Het monument is een blijvende herinnering aan de verzetsdaden die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verricht werden door mensen in de pilotenlijn.

Het Joep ter Haar plantsoen is het grasveld tussen de Hendrik Leemreizestraat en de Gert Reindersstraat. Vorig jaar is het plantsoen vernoemd naar verzetsheld Joep ter Haar. Een passende plek dus voor het monument. Het monument bestaat uit een plaquette en een B24-propellerblad, afkomstig van een 4-motorige Amerikaanse B24-bommenwerper die in 1944 in de Achterhoek is gecrashed.

Pilotenlijn
In de Tweede Wereldoorlog raakten Lichtenvoordenaren betrokken bij de ‘Pilotenlijn’. Neergeschoten piloten en onderduikers werden onder begeleiding vanuit de Achterhoek meestal per trein in veiligheid naar Limburg gebracht. Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel en/of andere onderduikadressen. Ongeveer 70 neergeschoten piloten en ongeveer 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo de weg terug naar vrijheid. De belangrijke rol die Lichtenvoorde speelde zorgde voor de geuzennaam ‘Klein Engeland’. Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden.

Geschenk AVOG’s Crash Museum
De propeller voor het monument is geschonken door het AVOG’s Crash museum in Lievelde. Het vormt ook een eerbetoon en blijvende herinnering aan alle bemanningsleden en aan de activiteiten van alle inwoners die zich op welke wijze dan ook hebben ingezet voor onze vrijheid.