Bron/auteur: Gemeente Oost Gelre
Foto: PR

Verzetsheld ‘Piloten Joep’ krijgt plantsoen met naam ‘Joep ter Haar plantsoen’ 

LICHTENVOORDE – Lichtenvoorde krijgt een Joep ter Haar plantsoen, vernoemd naar verzetsheld Joep ter Haar. Het gaat om het grasveld tussen de Van Heijdenstraat, Hendrik Leemreizestraat en de Gert Reindersstraat. Het college van B&W heeft dat deze week besloten. Wethouder Karel Bonsen: “Een mooi moment om nu, in het jaar waarin we 75 jaar Vrijheid vieren, Joep ter Haar te eren met een eigen plantsoen. Met gevaar voor eigen leven heeft hij vele mensen in veiligheid gebracht. Een verzetsheld pur sang. Niet meer dan terecht dat we hem in Lichtenvoorde met een eigen plantsoen herdenken.”

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam Joep ter Haar terecht in het verzet. Hij raakte betrokken bij de ‘Pilotenlijn’. Neergeschoten piloten en onderduikers werden onder zijn begeleiding vanuit de Achterhoek meestal per trein in veiligheid naar Limburg gebracht. Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel en/of andere onderduikadressen. Ongeveer 70 neergeschoten piloten en 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid. Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden. De meeste verzetsstrijders uit deze groep zijn toen gefusilleerd. Joep is een van de weinigen die aan de dood wist te ontsnappen.

Piloten Joep meermaals onderscheiden
Door zijn acties werd hij bekend onder de bijnaam ‘Piloten Joep’, nog steeds een begrip in Lichtenvoorde. Zijn heldendaden resulteerden in een aantal zeer hoge onderscheidingen. Zo ontving Joep de hoogste Engelse onderscheiding, de British Empire Medal, het Franse Croix de Guerre en de Amerikaanse Medal of Freedom. In 1967 werd Joep officieel onthaald door de Canadese Escaping Society, bij welke gelegenheid hij de hoge Canadese onderscheiding de Maple Leaf ontving. Bij gelegenheid van zijn 25-jarig politiejubileum werd hem door Prins Bernhard de Eremedaille in Brons in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. Indrukwekkend en zeer verdiend.

Klik voor meer informatie

Ligging tussen straten met naam andere verzetsstrijders
Het verzoek van de familie Ter Haar, om Joeps naam te laten terugkomen in Lichtenvoorde, resulteert nu dus in een plantsoen met de naam: Joep ter Haar plantsoen. Het plantsoen wordt omsloten door de Van Heijdenstraat, Gert Reindersstraat en Hendrik Leemreizestraat. Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren strijdmakkers van Joep ter Haar. Een passende plek dus voor het plantsoen. Naar de vader van Joep, Bernard ter Haar, ook werkzaam in het verzet, werd in Lichtenvoorde al eerder een straat vernoemd.

Onthulling in tegenwoordigheid van familie
Het streven is om de onthulling op maandag 4 mei overdag te laten plaatsvinden, in tegenwoordigheid van de directe familie. Een mooi moment, in het jaar waarin we 75 jaar Vrijheid vieren. Joep zelf zal daar niet bij zijn. Hij overleed in 1976, amper 58 jaar oud.