Home » Lochem » Bach Orgelrecital op vrijdag 15 maart door Els Dijkerman in Gudulakerk Lochem 

Bach Orgelrecital op vrijdag 15 maart door Els Dijkerman in Gudulakerk Lochem 

430

LOCHEM – Op vrijdagavond 15 maart, aanvang 20.00 uur (kerk open vanaf 19.30 uur), geeft stadsorganist Els Dijkerman een Bach-Orgelrecital in de Grote of St-Gudulakerk in Lochem. Het concert vindt plaats in het kader van de Lochemse Bachweken. Onder de titel ‘Bach in Weimar’ is dit concert een eerbetoon aan dé grootmeester van de orgelmuziek, Johann Sebastian Bach.

Bach in Weimar
In 1708 treedt Johann Sebastian Bach, 23 jaar oud, als organist in dienst aan het hof van Weimar. Hij schreef toen al zijn eerste representatieve orgelwerken in grote vorm. Bachs zwaartepunt lag in deze jaren helemaal bij het uitvoeren, improviseren en componeren van orgelmuziek.

Zo schreef Bach in Weimar het overgrote deel van de orgelwerken waarmee hij later beroemd geworden is. Tijdens dit concert worden twee hoofdlijnen uit deze periode belicht. Ten eerste de Italiaans-virtuoze lijn, ten tweede de lijn van de weergaloos mooie, grote orgelkoralen.

Els Dijkerman
Els Dijkerman is stadsorganist van de Grote of St. Gudulakerk in Lochem. Hier bespeelt ze het Gilman-orgel uit 1758 en een Quellhorst-orgel uit 1806 en dirigeert zij diverse koren en ensembles.

Organisatie
Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Gudula Cultureel. Deze stichting heeft de charmante gewoonte om voor haar activiteiten een vrije gift te vragen bij de uitgang, waardoor de concerten voor iedereen laagdrempelig zijn.
Meer informatie: www.gudula.nu

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen