Fantastische cast Passion Lichtenvoorde 2017

OOST GELRE – De hoofdrolspelers en ook wie de andere discipelen spelen zijn bekend. Aad Witteveen van Ringfoto Primeur speelt Jezus en Johan Kersjes van drogisterij De Gaper speelt de apostel Petrus, die na de dood van Jezus zijn opvolger wordt en als eerste paus wordt gezien. Wie Judas, Maria en Pilatus spelen houden we nog even geheim. Maar de rest van de leerlingen spelen leerlingen van Marianum.

De organisatie is blij dat zoveel talent enthousiast ‘ja’ tegen deelname aan Passion Lichtenvoorde zegt. Aad Witteveen en Johan Kersjes zijn behalve bekende ondernemers ook bekende mensen van het amateurtheater in de regio. Beiden speelden met Tejatertick op diverse schouwburgpodia en speelden hoofdrollen in producties die werden opgevoerd in de Winterswijkse Steengroeve. Beiden vinden spelen in de passie, als de meest bekende figuren uit de Bijbelse historie een zeer grote uitdaging. “De uitdaging zit ‘m in het uitdiepen van de hoofdpersoon en zijn karakter zo goed mogelijk te benaderen”, aldus beiden. “In de voorbereiding probeer je de persoon die je speelt te doorgronden. En als je Jezus speelt, dan wordt er nogal veel van je gevraagd. Ik ben ook benieuwd of hij ’s morgens koffie dronk, welke gevoelens had hij en hoe zou hij hebben gereageerd op het nieuws van vandaag? Dit is wat je in zo’n wereldbekend verhaal wilt overbrengen”, legt Witteveen zijn hoofdrol uit.

Cast voor de achtergrond
De regie voor het theaterdeel van de muzikale uitvoering van Passion Lichtenvoorde is in handen van Ben Donderwinkel en Sjaak Welboren. Ook zij zijn geen onbekenden. Donderwinkel is bekend van de Notenkrakers uit Zieuwent en als spreker voor Amphion in Doetinchem. Zowel Donderwinkel en Welboren kunnen op de achtergrond rekenen op steun van zeer ervaren grimeurs en visagisten. Beginnend bij Vincent en Helma Doppen van He-Ar uit Zieuwent tot aan Nienke Lensink die voor RTL4 en Van de Ende producties de visagie verzorgt. “Het is fijn dat we met zoveel talent de passie als een soort evenement voor Lichtenvoorde kunnen waarborgen”, zegt Els Grevers voorzitter van de organiserende stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij. “In deze setting met iets meer afstand tot kerken en de school die vorig jaar het initiatief voor de eerst Passion Lichtenvoorde namen, kunnen we het evenement verder fine-tunen. Het voordeel is dat we goede afspraken kunnen maken en het hele jaar eraan kunnen werken.”

160 kilo wegend kruis
Passion Lichtenvoorde is op dinsdag 11 april en start om 19.30 uur vanaf de Markt in Lichtenvoorde. Het is een multimediale uitvoering van het lijdensverhaal van Christus. Er is een stille fakkeltocht waarin een 160 kilo wegend kruis wordt gedragen naar het schoolplein van Marianum. De kaarten voor de uitvoering in de aula zijn nagenoeg uitverkocht. Buiten op het schoolplein kan de uitvoering meebeleefd worden op een videowall. Een van de hoogtepunten is het absolute stiltemoment wanneer het kruis op het plein wordt opgericht.