Protest tegen bomenkap N319 Groenlo – Ruurlo

GROENLO/RUURLO – Maandagmorgen (2de paasdag) hebben diverse natuurverenigingen uit Groenlo en Ruurlo geprotesteerd tegen de voorgenomen kap van 343 stuks oude maar nog vitale bomen langs de N319 Groenlo – Ruurlo. Zij werden daarbij ondersteund door een aantal politieke partijen uit de gemeente Berkelland en Oost Gelre. Het protest is de aftrap voor een handtekeningsactie waarmee men de kapplannen van de Provincie Gelderland en de gemeente Berkelland wil tegengaan.

Voorzitter Jaap Cannegieter van Stichting Mooi Groenlo vertelde tegen de aanwezige pers dat er een krachtig protest richting de provincie Gelderland wordt opgestart. “Als het aan de provincie ligt, gaat de kettingzaag in alle volwassen laanbomen langs de N-wegen in de Achterhoek. Nu is de Ruurloseweg aan de beurt, maar je kunt op je vinger natellen dat de volgend jaar de weg Groenlo- Winterswijk aan de beurt komt. Volwassen bomen die zo bepalend zijn voor het Achterhoekse landschap, honderden zijn er al gesneuveld, en nu is het klaar” aldus Cannegieter. “We gaan straks met de handtekeningen richting het Provinciehuis in Arnhem”.

De natuurorganisaties kregen tijdens het protest steun van raadsleden van lokale politieke partijen (OOG, GroenLinks en de PvdA). Raadslid Paul Wallerbos uit Groenlo wil dat de provincie onmiddellijk het kapbeleid langs de wegen gaat herzien: “Dat opeens de verkeersveiligheid in gevaar komt door deze meer dan 150 jaar oude vitale bomen is een slecht onderbouwd argument, want uit onderzoek blijkt dat bomen juist hardrijden verminderd en inhalen ontmoedigd. Daarnaast is het plaatsen van vangrails niet meegenomen door de Provincie Gelderland” aldus Wallerbos.

Handtekeningen voor de petitie kunnen worden ingeleverd via de site www.natuurlijk-achterhoek.nl, of u kunt uw formulier inleveren bij het secretariaat van Stichting Mooi Groenlo aan de Bisschop Philip Roveniusstraat 6A in Groenlo.12 gedachten over “Protest tegen bomenkap N319 Groenlo – Ruurlo”

 1. Het is nog erger dan we al denken. De achterliggende reden om bomen uit de weg te ruimen wordt namelijk niet genoemd. MASSALE BOMENKAP O.A. DOOR 5G. Blaadjes aan de bomen zijn een obstakel voor 5G

  Niet alleen blaadjes, maar ook boomstammen of muren, eigenlijk alles van een paar centimeter dik is een obstakel voor 5G. Omdat in 2020 alsook 2022 (2 delen) de frequenties voor 5G geveild ‘moeten’ gaan worden, vooral voor het paradepaardje van de zelfrijdende auto, staan bomen echt enorm in de weg. Bomen worden gekapt vanwege een forse subsidie op biomassa. Het komt toevallig wel verdomd goed uit voor de 5G lobby dat bomen langs de kant van de weg verdwijnen. Blijf waakzaam, medeburgers en kom tijdig in opstand. Zie meer op
  https://www.verminder-electrosmog.nl/een-serie-ijzersterke-argumenten-tegen-de-uitrol-van-5g-video-en-transcript/

 2. Hoorde wat te laat over de handtekeningactie, maar steun het protest tegen de gedeeltelijke bomenkap langs de weg Ruurlo-Groenlo ten volle (en mogelijke toekomstige kapplannen langs de weg tussen Groenlo en Winterswijk al bij voorbaat eveneens!). Het mooie Achterhoekse landschap wordt daarmee steeds armetieriger.
  De verkeersveiligheid zal er niet merkbaar door verbeteren, en misschien lopen mensen op de ventwegen en fietspaden dan zelfs wel meer gevaar.
  Snelheids-,drank- en drugcontroles, en dan vooral ´s avonds en in de weekends zijn veel belangrijker voor veilig verkeer en gebeuren (ook) in de Achterhoek veel te weinig.

  Rik Nielander

 3. Walgelijk om die prachtige bomen om te zagen Anderhalve eeuw oud!!! “Maar we gaan herplanten, een stuk van de weg af.”, zegt zo’n ambtenaar. Anderhalve eeuw wachten zeker, voor ze op hoogte zijn. Dom, dommer, domst!
  Die Groen Linksers die voor kap stemden: Royeren uit de partij zetten!
  Zeg sukkeltjes van de gemeente Ruurlo en Groenlo; met dat stomme plan gaat het toerisme er flink onder lijden.

  Precies: start een landelijke handtekeningenactie. Afblijven. Van de bomen!!!

 4. ZEER SNEL EEN LANDELIJKE PETITIE TEGEN DE BOMENKAP ORGANISEREN.
  Laat de automobolist maar wat langzamer rijden…ook nog goed voor de natuur!!!

 5. Géén bomen kappen ! Slecht idee ! Misschien de weg afsluiten voor auto’s Natuur en milieu gaan voor

 6. Werkelijk krankjorem dat deze prachtige kerngezonde bomen zo massaal gekapt dreigen te worden….zogenaamd voor de verkeersveiligheid. Straks wordt het juist onveiliger omdat men nog harder kan jakkeren of verblind wordt door de zon, of omdat men zich nog makkelijker op de i-Phone gaat richten tijdens het rijden. We mogen dit niet laten gebeuren met deze prachtige reuzen, die ons Achterhoekse landschap sieren, die CO2 omzetten in zuurstof en die omwille van zichzelf en hun leeftijd ons respect verdienen. Laten we zoveel mogelijk mensen benaderen om dit burgerinitiatief ondersteunen om dit ontij te keren.

 7. Te gek voor woorden. Eiken die heel veel honderden jaren mee kunnen, en prachtige bomen zijn. En weg moeten omdat er mensen zijn die zich niet aan het verkeer kunnen houden. Pas je aan de verkeersregels aan dan kunnen bomen die zo belangrijk zijn blijven staan.
  Onvoorstelbaar en zinloos. Ik ben tegen deze bomenkap het zijn onze aderen.
  De luchtwegen….. zo dom!!!

 8. Dit is te gek voor woorden, gezonde bomen kappen. Een grote afbraak van ons mooie landschap. Minder ongelukken! Men moet zich aan de snelheid houden!!!

 9. Voor het 5G netwerk! Daar moeten bomen voor sneuvelen! Hoe erg is dit!

 10. Waarom mooie bomen kappen uit oogpunt van verkeersveiligheid! Kunnen we ons niet aan de snelheid houden en moeten daarom de CO2 filters het lootje leggen. Dom beleid van overheid en gemeente!

 11. Wat is er aan de hand overal in Nederland? waarom deze gruwelijke verminking door het verwijderen van onze groene longen ,
  de bomen hier al om ???

 12. Onvoorstelbaar hoe men bezig is de natuur met haar prachtige bomen aan het vernietigen is WAAROM….

Reacties zijn gesloten.