Achterhoekse gezelschap Music Show Scotland verovert Ahoy

BORCULO – Hoe opmerkelijk. Ze spelen vaker in het buitenland dan op eigen bodem. Sterker, The Music Show Scotland treedt slechts één keer per jaar in eigen land op. Zaterdag 12 maart is dit Achterhoekse gezelschap weer live te bewonderen in Ahoy in Rotterdam. ,,En de kaartverkoop loopt erg goed. Wie erbij wil zijn, moet dus snel zijn”, aldus Hans Beerten, muzikaal leider van deze grootste indoor muziekproductie ter wereld.

Geldt de Achterhoek al decennia als het Mekka als het gaat om Normaal en høken, deze regio heeft wel degelijk heel wat meer te bieden. The Music Show Scotland zag hier ooit het levenslicht, een succesformule die is bedacht door de broers Hans en Benno Beerten uit Borculo.

“De show is qua opzet misschien nog wel het best te vergelijken met André Rieu, die overigens ook al grote bekendheid had in Duitsland voordat hij in Nederland doorbrak”, vertelt Hans Beerten. “Rieu heeft klassieke muziek op een voortreffelijke wijze in een vlot, modern jasje gestoken waardoor deze veel toegankelijker werden voor een groot publiek.”

Dat is feitelijk hetzelfde wat The Music Show Scotland doet. Maar dan met Keltische muziek. Waarbij vooral de spectaculaire opzet opvalt. Zo wordt een levensecht kasteel opgebouwd als decor voor de circa tweehonderd muzikanten en danseressen, afkomstig uit vijf landen. ,,In totaal zijn er tien opleggercombinaties nodig om al het materiaal te vervoeren. Het kasteel is zo overweldigend groot en ziet er zo echt uit dat het publiek na afloop vaak even wil voelen of het niet van steen is gemaakt. En door de speciale licht- en geluidseffecten wanen de toeschouwers zich echt in de Schotse Highlands.”

En wat ook opvalt: de combinatie van pipes (doedelzakken) met een eigen orkest. Traditionele muziek wordt afgewisseld met popnummers, waaronder speciale versies van ‘Music’ van John Miles en ‘The Voice’ van John Farnham. Waarbij in deze moderne muziek ook de pipes vaak een hoofdrol vertolken. ,,De doedelzakken maken telkens weer enorme indruk. Het geluid van één doedelzak is al oorverdovend. Kun je nagaan wat voor verpletterende indruk het maakt als zo’n heel orkest met militaire discipline zo’n hal binnen komt marcheren. De kreet oerend hard lijkt hier speciaal voor uitgevonden…”

Intussen snelt de roem van The Music Show Scotland zich vooruit. Treedt het gezelschap voor vaak duizenden bezoekers in grote Duitse arena’s op, de show verovert nu ook de rest van Europa. ,,We hebben België al eens aangedaan, maar er is ook concrete interesse vanuit Zwitserland en Denemarken, terwijl er plannen zijn voor Engeland en Frankrijk. In de negen jaar dat we nu bestaan, worden we zo onderhand een nieuw Nederlands muzikaal exportproduct.”

De Achterhoekers runnen de productie helemaal zelf. Zo reist er – los van de apparatuur die nodig is voor de show – zelfs een complete horecakeuken mee voor de maaltijden voor spelers en crew. ,,We gaan onze eigen gang en regelen de zaken zoals we denken dat die moeten gaan. Eigenwijs? Misschien wel, maar zonder die eigenschap was The Music Show Scotland niet geworden tot wat die nu is. Al blijven we natuurlijk nuchtere Achterhoekers, die met beide benen op de grond blijven staan.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via de Nationale Theaterkassa. Ook is het mogelijk om via de OAD een arrangement te boeken.

Voor meer informatie: www.musicshowscotland.nl