23 april 2024
Home » Borculo » Bakker Marcel Stroet ‘steelt show’

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

BORCULO – Het was een geslaagde middag, daar was iedereen het na afloop over eens. De jaarlijkse ledenbijeenkomst van het Technieklokaal in Borculo werd opgeluisterd door een ‘optreden’ van bakker Marcel Stroet. Het bleek een gouden greep. Gastspreker Stroet vermaakte het publiek met boeiende verhalen en liet verschillende lekkernijen proeven.

Henk Huiskamp, voorzitter van stichting Bevordering Technisch Onderwijs (BTO) Berkelstreek, opende de ledenbijeenkomst. Hij schetste een positief beeld. “Het Technieklokaal staat er goed voor. Ondanks de krimp blijft het aantal leerlingen dat onze voorziening bezoekt op een constant niveau. Ook het aantal vrijwilligers blijft stabiel.” Het Technieklokaal organiseert sinds 2005 technieklessen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 in de gemeenten Berkelland en Lochem. Het kan daarbij rekenen op brede steun. Zo zijn er ruim negentig sponsors aan de voorziening verbonden. “Ik wil iedereen bedanken die het afgelopen jaar zijn bijdrage heeft geleverd. Het is een garantie voor continuïteit. Van groot belang, want de promotie van techniek verdient vanwege het tekort aan technisch personeel de volle aandacht.” Huiskamp kwam nog met nieuws. Het Technieklokaal kan binnenkort gebruik maken van een extra gebouw, waardoor ruimtegebrek verleden tijd is. Het betreft een ontdek- en verwonderruimte waar de nieuwste technische snufjes aan bod komen. Het is een initiatief van Bouwmensen Gelderland Oost, stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen en stichting BTO met ondersteuning van de Achterhoekse gemeenten waaronder Berkelland.

Na de woorden van voorzitter Huiskamp was het de beurt aan gastspreker Marcel Stroet,  eigenaar van Bakkerij Stroet en Bakstudio Stroet & Zo in Neede. De ambachtelijke bakker heeft een geheel eigen werkwijze, maar schuwt de techniek niet. “Het is nog voornamelijk handwerk, maar je ontkomt niet aan automatisering. Je moet met de tijd mee. Dat zie je in de bakkerij onder andere terug in kneedmachines, remrijzen, deegonderbreking en klimaatbeheersing”, zo vertelde hij de vele belangstellenden. Stroet loopt vaak op de muziek vooruit. Hij is zeer toekomstgericht en zoekt altijd naar vernieuwing. Dat geldt voor producten, maar ook voor acties en initiatieven. Hij opende de eerste bakstudio van Nederland. Deze is gevestigd in de voormalige bioscoop naast de bakkerij en wordt gebruikt voor workshops, vergaderingen, demonstraties, feesten en partijen. Ook is er een winkeltje voor thuisbakkers (Heel Nederland Bakt) en een chocolade atelier in ondergebracht. “Chocolade is mijn nieuwste hobby. Ik heb daarvoor een speciale chocoladecursus gevolgd in België bij de Callebaut Chocolade Academie.” De mogelijkheden van chocolade zijn eindeloos, vertelde Stroet. Hij liet tijdens de bijeenkomst zien wat je er allemaal mee kunt. Zoals het personaliseren van producten met een eigen logo of naam van eetbare inkt. “Daarmee maak je het bijzonder, dat maakt het verschil.” Marcel Stroet blijkt naast bakker en ondernemer ook een prima entertainer. Hij heeft met zijn anekdotes en manier van vertellen de lachers al snel op zijn hand. “Ik vermaak de mensen graag, ook in de bakstudio.” Daarnaast is de creatieve bakker regelmatig op zijn bakfiets in het dorp te zien om lekkernijen uit te delen, verzint hij spontane, ludieke acties en valt op met een speciale manier van adverteren, vaak op rijm en altijd met een knipoog. “Het is leuk om te doen, het geeft inspiratie en het dient een doel, want als ondernemer moet je gezien worden.”