Home » Regionaal » Boerderij Keunenhuis hersteld en herbestemd tot culinaire proeftuin

Boerderij Keunenhuis hersteld en herbestemd tot culinaire proeftuin

348

WINTERSWIJK – De werklui kunnen hun gereedschap weer opbergen: het Keunenhuis gaat uit de steigers. Natuurmonumenten heeft de historische boerderij gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Vanaf 14 juni gaan van ‘kop-tot-kont-chef’ Nel Schellekens en haar partner Henk den Herder in het Keunenhuis veel mensen inspireren in Nel’s culinaire proeftuin. Gasten krijgen les in een ‘landschap-op-het-bord’-keuken waarin 0% waste-100% taste, streek en samenwerking centraal staan.

Echt Achterhoek
Iedereen die de boerderij nu bezoekt, staat verrast. Wat is het pand aangepakt en opgeknapt, met behoud van sfeer en authentieke details! Mooi gegeven is dat de verbouwing is gerealiseerd met allemaal Achterhoekers, van aannemer, installateur en schilder tot grondwerker.

Veel techniek voor herbestemming
Met het besluit om de Rijksmonumentale boerderij te herbestemmen voor het bereiden van eten kregen Natuurmonumenten, de Winterswijkse aannemer Huiskamp Bouwbedrijf en Nel Schellekens de nodige uitdagingen voor de kiezen. Bij aanvang van de bouw was goed te zien dat de tijd er had stil gestaan en de stallen nog intact waren met de overall nog hangend op de deel. Projectleider Ellen de Kroon van Natuurmonumenten vertelt “Het heeft de aannemer, Nel en ons de nodige hoofdbrekens bezorgd. Dit betekent het toepassen van veel techniek, muisvrij maken van ruimten en afneembare wanden, vloeren en plafonds. Bijzonder trots zijn we dan ook op het resultaat!”.

Van ’t gas af
Bovendien is de boerderij van het gas af. “Alle installaties zijn ‘all electric’; ook Nels keuken. We hebben een luchtwarmte pompinstallatie, het gebouw is (beter) geïsoleerd en het regenwater wordt separaat afgevoerd naar een natte plek in de omgeving”, aldus De Kroon. “Bijzonder was de praktische betrokkenheid bij de bouwwerkzaamheden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Gelderland en gemeente Winterswijk. Zo konden slagvaardig keuzes worden gemaakt bij dilemma’s tussen het behouden van monumentale waarden en gebruikswensen.”

Culinaire proeftuin
Met de komst van Nel en Henk krijgt de boerderij een fantastische nieuwe bestemming. Nel brengt met de culinaire proeftuin het landschap letterlijk op het bord en werkt met de seizoenen mee. Het woord ‘voedselverspilling’ is haar vreemd. Deze kijk op voedsel gaat Nel op het Keunenhuis overbrengen, op vakgenoten, leerlingen, maar ook op levensgenieters die voor een maaltijd op gezette tijden kunnen aanschuiven. Meer informatie over dit bijzondere concept vindt u op de websiteswww.natuurmonumenten.nl/keunenhuis en op www.keunenhuis.nl.

Bewaren voor de toekomst
Het was een grote wens van Natuurmonumenten om het Keunenhuis weer bewoonbaar en beleefbaar te maken. De natuurorganisatie beschermt en onderhoudt ongeveer 2600 historische bouwwerken. Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten.