Home » Regionaal » Duitse huisartsen bezoeken SKB

WINTERSWIJK – Dat er bij de huisartsen in de Duitse grensregio brede belangstelling bestaat voor het verwijzen van hun patiënten naar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, bleek tijdens een daar georganiseerde informatieavond. Ongeveer dertig huisartsen uit verschillende plaatsen zoals Vreden, Borken, Bocholt, Südlohn, Stadtlohn en Ahaus, kwamen op deze bijeenkomst af.

Er werd allereerst algemene informatie over het ziekenhuis en de verschillende vakgebieden gegeven, waarna enkele medisch specialisten zich konden presenteren. Verder werd uitgelegd wat een Duitse huisarts en een patiënt moeten doen om een afspraak bij een arts in het ziekenhuis te maken. Dat dit betrekkelijk eenvoudig te regelen is, zorgde bij de Duitse artsen voor een aangename verrassing. Vervolgens vond er een rondleiding door het ziekenhuis plaats. De verschillende poliklinische afdelingen die bezocht werden, konden rekenen op veel positieve reacties van de Duitse artsen. Men liet zich hierbij graag uitgebreid informeren door de verschillende specialisten van het ziekenhuis.

Al met al kregen de Duitse artsen een goed beeld van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en de mogelijkheden die er hier zijn voor het behandelen van Duitse patiënten.

Weg naar SKB staat open voor Duitse patiënten
De reden voor het verwijzen van patiënten vanuit Duitsland naar het ziekenhuis in Winterswijk ligt vooral in de bekendheid met de kwaliteit van de Nederlandse zorg in het algemeen en het feit dat er in dit ziekenhuis Duitse artsen werken en artsen die de Duitse taal goed beheersen. Verder spelen soms lange wachttijden voor een poliklinisch bezoek aan een medisch specialist in Duitslang een grote rol bij de vraag van de huisartsen naar mogelijkheden voor het verwijzen van patiënten naar het SKB.

Inmiddels zijn er al enkele Duitse patiënten in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix geweest voor poliklinische zorg. De reacties zijn stuk voor stuk heel positief. Men is zeer te spreken over de gastvrijheid in het SKB en men vindt het ziekenhuis mooi en ruim en niet te vergelijken met wat zij kennen in Duitsland. Verder vond men dat de wachttijden kort zijn in vergelijking met die in Duitsland en ook de wachttijd in de wachtruimte van een polikliniek vond men reuze meevallen. Dat zijn zij in Duitsland wel anders gewend. Men trekt soms een halve dag uit voor het bezoek aan een medisch specialist. Urenlang wachten in de wachtkamer wordt daar als heel normaal ervaren.

Aan het einde van de informatieavond gaven zowel de Duitse huisartsen als de artsen van het ziekenhuis aan dat deze bijeenkomst als zeer waardevol werd ervaren en dat men het bijzonder prettig vindt elkaar op deze manier te leren kennen.

Wie weet waar dit in de toekomst nog toe kan leiden. De weg voor Duitse patiënten staat in elk geval open in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix.