Geslaagde brandweeroefening bij Bronkhorst High-Tech


Bericht is aangepast

‘Er zijn meerdere slachtoffers, we hebben assistentie nodig’
RUURLO – Een enorme rookontwikkeling, verschillende slachtoffers en hulpdiensten die massaal in actie kwamen. De grote brandweeroefening bij Bronkhorst High-Tech in Ruurlo zorgde afgelopen maandagavond voor een bijzonder schouwspel. De hulpverleners bleken goed voorbereid, zonder enige vorm van paniek werden de taken uitgevoerd. “Een zeer geslaagde multidisciplinaire oefening”, concludeerde René van Eijkel Brouwer, namens de brandweer. “Het is heel goed om met meerdere hulpdiensten een praktijksituatie na te bootsen, daar leer je veel van.”

Gewonde medewerkers worden door hulpverleners naar buiten gesleept. Sommigen zijn er slecht aan toe. Brandweerlieden rollen behendig slangen uit. De politie spant een afzetlint om omstanders op afstand te houden. “Er zijn meerdere slachtoffers, we hebben assistentie nodig”, klinkt het door de portofoon. BHV’ers van Bronkhorst bekommeren zich om de slachtoffers die hun rol professioneel spelen. De ambulance wordt ingeschakeld. Het ziet er allemaal levensecht uit. In werkelijkheid gaat het om een minutieus voorbereide rampoefening.

Het scenario gaat rond half acht ’s avonds van start. De  brandweerkorpsen van Ruurlo, Borculo en Barchem krijgen op dat moment de melding van een groot incident bij Bronkhorst. Ze rukken met loeiende sirenes uit. De cryogene tankinstallatie bij het Ruurlose bedrijf is gaan scheuren vanwege een niet werkend overdrukventiel. Er spuit -196 graden Celsius koud stikstof naar buiten. Door de windrichting wordt de stof in het bedrijfspand gezogen. Verschillende personen worden blootgesteld aan de stikstof. Ze raken bedwelmd en krijgen te maken met bevriezingsverschijnselen. Ook vallen er gewonden vanwege de paniek die ontstaat. De Lotus-slachtoffers waren eerder die avond vakkundig geschminkt met behulp van kunstbloed en dermawax. Er vallen uiteindelijk zelfs twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Ze worden onder een wit doek naar buiten gedragen. Het publiek weet dan al lang dat het allemaal in scene is gezet en vermaakt zich opperbest. Ondanks de ‘ramp’ blijven ook brandweer, politie, ambulancepersoneel en BHV’ers van Bronkhorst High-Tech opvallend kalm. Ze wisten van de oefening, maar waren niet op de hoogte wat ze precies te wachten stond. Om kwart voor negen is de situatie onder controle en wordt de oefening beëindigd.

In totaal kwamen zo’n honderd mensen in actie bij de operatie. De brandweerkorpsen van Ruurlo, Borculo en Ruurlo, de politie, ambulancedienst, BHV’ers van Bronkhorst High-Tech en tientallen Lotus-medewerkers. “Gezien de ernst van de situatie moest er worden opgeschaald. Daarmee is dit een heel geschikt middel om de samenwerking in de praktijk te kunnen oefenen”, benadrukte René van Eijkel Brouwer. “Er moet door de bezuinigingen meer moet worden samengewerkt tussen de plaatselijke korpsen. Het is mooi dat een bedrijf als Bronkhorst hier medewerking aan wil verlenen.” Ook Bert Klein Poelhuis, die namens Bronkhorst de leiding had, is uiterst tevreden. “Het is erg goed verlopen. De afstemming in communicatie en uitvoering luistert heel nauw. Onze BHV’ers maakten een prima indruk en werkten goed samen met de hulpdiensten. In het kader van de veiligheid is dat prettig om te weten.”


Bron: Streekgids.nl
Foto: PR


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.