Home » GGD Noord- en Oost-Gelderland vaccineert tieners tegen Meningokokken ACWY.

GGD Noord- en Oost-Gelderland vaccineert tieners tegen Meningokokken ACWY.

277

Tieners tussen de 14 en 18 jaar in Noord- en Oost-Gelderland krijgen een uitnodiging om een vaccinatie te halen tegen Meningokokken ACWY. Het gaat om ongeveer 37.000 tieners. Op 4 maart start de GGD met de eerste ronde in Harderwijk. Daarna volgen de andere gemeenten in de regio.

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De bacterie zit meestal in de neusholte van gezonde mensen zonder dat zij er ziek van worden. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kan men hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Er zijn verschillende typen meningokokken waarvan in Nederland vooral B, C, W en Y voorkomen.

Meer besmettingen
Het aantal besmettingen met Meningokokkentype W neemt toe. Daarom kregen vorig jaar de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een oproep voor de prik. Sinds mei 2018 krijgen alle peuters van 14 maanden op het consultatiebureau al een prik tegen meningokokken ACWY.

Wie krijgen de prik?
Jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 kunnen de prik halen in maart/april. Jongeren geboren in 2003 en 2005 krijgen nog een uitnodiging om de prik in mei/juni te halen. In september 2018 kregen alle jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 al een uitnodiging. 90% van die jongeren hebben de vaccinatie gehaald. Dat is een hoge opkomst!

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=SujwW2lUscQ”]

Waarom deze groep tieners?
Tieners zijn vaker dan anderen drager van de bacterie, zonder dat ze er ziek van worden. Als ze ziek worden van de bacterie hebben ze een hoger risico op overlijden. Door deze groep te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

HPV en BMR/DTP
Tegelijk met de vaccinaties tegen meningokokken worden de vaccinaties HPV en BMR/DTP gegeven aan de hiervoor opgeroepen meiden en kinderen. Ook kunnen ze ‘vergeten’ vaccinaties inhalen.

Meer weten?
Op ggdnog.nl/meningokokken staan de data en locatie vaccinatiedagen. Op deelditnietmetjevrienden.nl staat meer informatie. Zoals verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte. Op de website van het RIVM staat meer over het vaccinatieprogramma.

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen