Historisch Festijn met demonstraties rond kasteel Vorden


VORDEN – Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van meer dan 2.000 jaar door de Nederlandse geschiedenis maken. Dat kan en wel tijdens het eerste ”Historische Festijn”, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Stadskanaal zaterdag 16 en zondag 17 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit kasteel.

Ruim 50 “Levende-Geschiedenisgroepen” uit Nederland, Duitsland, België, Engeland en Polen met ruim 500 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van ca. 800 jaar voor Christus uitbeeldt. Voor de Romeinse Tijd tekenen de Belgische groep Deuextonion en de Nederlandse groep Pax Romana. Ridders van de Achterhoek, de Hospitaalridders en de Compagnie van Cranenburgh zijn vertegenwoordigers van de Middeleeuwen. De Bergsche Batterij, de Saluut Batterij Atkinds zijn enkele van de groepen, die de Tachtigjarige Oorlog uitbeelden. Talrijk zijn de groepen uit de Napoleontische Tijd, terwijl ook de tijd van de Tweede Wereldoorlog treffend in beeld wordt gebracht. De 11. Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen bij Arnhem met zijn actuele uitrusting en een klimtoren sluit aan bij de huidige tijd.

In de grote en kleine arena worden beide dagen velslagen en demonstraties gehouden. De diverse kampementen van de groepen zijn te bezoeken. Er is tevens een grote historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, proeven en kopen. Ook kasteel Vorden zelf maakt deel uit van dit festijn.

Programma
In de grote en kleine arena worden de hele dag door veldslagen gehouden en demonstraties georganiseerd. Dit programma ziet er op beide dagen als volgt uit:

10.00 uur: opening Historisch Festijn bij Kasteel Vorden,
11.00 uur: Viking vechtshow in grote arena,
11.30 uur: demonstratie MARS Dutch Revolt in kleine arena,
12.00 uur: middeleeuwse veldslag in grote arena,
12.30 uur: demonstratie aankleden Schotten belted plaid in kleine arena,
13.00 uur: demonstratie veldslag Tachtigjarige Oorlog in grote arena,
13.30 uur: vertelling door de Sprookspreker in de kleine arena,
14.00 uur: schermutseling uit de tijd van Napoleon in grote arena,
14.30 uur: uitleg wapengebruik door Schotse Jacobieten in kleine arena,
15.00 uur: demonstratie uit de tijd van Tweede Wereldoorlog in grote arena,
16.00 uur: vertelling door de Sprookspreker in de kleine arena,
17.00 uur: veldslag Multi Period Battle, de slag waaraan alle groepen uit alle tijden deelnemen. Deze unieke veldslag is alleen op de zaterdag. Op zondag eindigt het Historisch Festijn om 17.00 uur.

Prijzen aan de kassa
Dagkaart kinderen 4 t/m 12 jaar: 5,00 €;    Dagkaart vanaf 13 jaar: 7,00 €
Alleen aan de kassa kan een parkeerkaart worden gekocht voor 2,00 euro.
Prijzen in voorverkoop (via onderstaande website)
Dagkaart kinderen 4 t/m 12 jaar: 4,00 €;    Dagkaart vanaf 13 jaar: 6,00 €

Bezoekersinformatie
Kasteel Vorden is als volgt bereikbaar: De Horsterkamp 8, 7251 AZ Vorden.

Voor meer informatie en voorverkoop dagkaarten: www.historischfestijn.nl