Hoogheden Holtkleuvers prinses Maria en adjudant Marijke.

HOLTERHOEK – Op zaterdagavond 23 februari 2019, klokslag 20.11 uur kwamen de Holterhoekse dansmarietjes, de raad van Elf samen met Presidente Marga, de mooi versierde residentie van de Holtkleuvers binnen. De officiële opening van Carnaval 2019 van ‘De Holtkleuvers’ s was een feit.
De hoogheden van afgelopen jaar, prins Gijs en adjudant Bram werden ook in het Holtkleuvershol verwelkomt. Zij mocht als allerlaatste keer plaats nemen in ‘de holtkleuvers tonne’ voor een laatste dankwoordje tot hun Holterhoekse onderdanen.

Dit jaar waren er weer enkele noemenswaardige primeurs. De eerste primeur was dat de Holtkleuvers een vrouwelijke President voor zich hadden staan. Dit heeft te maken met een grote wens van onze trouwe President Theo: “he wol ok n’s dolgraag ne kere dissen mooi’n aovond van de andere kante bekieken”. De reactie van zijn medeorganisatoren van de Holtkleuvers was dan ook: Your wish is our comment, moar dan wal onder 1 veurwaarde, da’j ow dan ok nargens moar dan ok nargens met bemeuijt… wei’j regelt alles. Nou en dat heet wat als Theo zich nargens met mag bemeui’jen. Want leu he hef de vinger altied heel deepe in un pap!”.

President Marga refereerde nog naar het jaar 2003, toen hadden de Holtkleuvers de primeur met de eerste vrouwelijke hoogheden prinses Els en adjudante Ellen. De spanning werd dus steeds verder opgevoerd met haar woorden: “Dus zulle wie’j Holtkleuvers uit veurbeeld geven en iederene laoate zeen ho ut kan en mot want vrouwleu kunt net zo veule als kearls en andersumme ok”.
Verschillende gebeurtenissen van het afgelopen jaar passeerden de revue, die President Marga beëindigde met de slogan van Jos Rötter, ‘Dit door wei’j veur en met mekare’.

Om halfnegen werd de spanning nog eens extra opgevoerd. Het bestuur van de Volksfeestvereniging Holterhoek heeft de digitalisering ingezet, daar konden de Holtkleuvers niet mee achterblijven. Op een beamer werd “HOLTERHOOK BAKT MET TE MAKEN VANUUT… STUDIO2” als voorbereiding op de onthulling van onze echte koeken bakkers van 2019. Uiteindelijk kreeg de menigte als een kers op de taart, “prinses Maria en adjudante Marijke” uit een grote taart te zien.

Uitleg van de aanwijzingen voor de prijsvraag:
Letterlijk en figuurlijk bunt dur oavereenkomsten: Beide namen beginnen met een M, en wat hun lichaamspostuur betreft hebben ze beide de verkeerde lichaamslengte t.o.v. hun gewicht.

Dur zit aardig wat holt tussen: ze zijn buurvrouwen van elkaar, met tussen hun huizen een grote houtwal.
See stoat vake veur hete vuren: Ze zijn thuis altijd de chefkok en hun eigen recht is het aanrecht, hun echtgenoten houden wat het koken betreft de handen thuis, maar ze kunnen wel vertellen hoe het koken moet gebeuren.
Het is de organisatie goed gelukt met de prijsvraag, die was zo moeilijk zodat het uiteindelijk geen winnaar van de diner bon opleverde, niemand had de namen namelijk goed geraden.

Hier was het moment voor de echte aftocht van oud prins Bram en oud adjudant Gijs. Als beheerster van Camping Helmers kwam moeder Erna met passend vervoer (grasmaaier met een camper) de jongens letterlijk en figuurlijk afvoeren, onder grote hilariteit van alle aanwezigen.
De proclamatie van prinses Maria en adjudante Marijke hadden ze in een soort van receptenboek gegoten. Deze geweldige proclamatie staat op de site: Proclamatie 2019 en de foto’s van deze avond kunt u terugvinden op de site: Holterhoek.eu.

Na de pauze werd de menigte getrakteerd met optredens van de Grensmarietjes, buutreedner “ober Kees” en helemaal vanuit Amsterdam was Annie de Rooy met haar brommer gekomen, om samen met de Holterhoekse mannen “brommers te kiek’n”, tenslotte had “grensmarietje Raymond Holtkamp” ook nog een geweldige dans ingestudeerd met behulp van enkele dansmarietjes.

Het officiële programma eindigde met het uitreiken van de eigengemaakte onderscheidingen door prinses Maria en adjudante Marijke. Daarna gingen tot in de late uurtjes de voetjes van de vloer onder begeleiding van de muziek van DJ Double B. Ook dit jaar was het carnaval van de Holtkleuvers weer een geweldige avond, met optredens veur en deur de eigen Holterhoekers.