Invasie van Achterhoekers in Rotterdam

BORCULO – Een Achterhoekse invasie van Rotterdam. The Music Show Scotland doet voor de vierde keer Ahoy aan en de zaal is nagenoeg uitverkocht. “Wie erbij wil zijn, moet heel erg snel zijn”, aldus Hans Beerten, muzikaal leider van deze grootste indoor muziekproductie ter wereld.

De 250 leden tellende Music Show Scotland treedt normaal gesproken voornamelijk op in de grote Duitse arena’s. Al is dit rondtrekkende circus nu van plan verder de vleugels uit te slaan. Intussen staan er namelijk ook shows gepland voor Denemarken, Zwitserland en België. Terwijl rond Kerst andermaal Nederland op de agenda staat: 23 december vormt namelijk het GelreDome het decor voor deze Schotse show.

Het blijft echter opmerkelijk dat deze voorstelling buiten de landsgrenzen wellicht bekender is dan in de Achterhoek zelf. “De show is qua opzet misschien nog wel het best te vergelijken met André Rieu, die overigens ook al grote bekendheid had in Duitsland voordat hij in Nederland doorbrak”, vertelt Hans Beerten. “Rieu heeft klassieke muziek op een voortreffelijke wijze in een vlot, modern jasje gestoken waardoor deze veel toegankelijker werden voor een groot publiek.”

Dat is eigenlijk ook wat The Music Show Scotland doet. Maar dan met Keltische muziek. Waarbij vooral de spectaculaire opzet opvalt. Zo wordt een levensecht kasteel opgebouwd als decor voor de circa tweehonderd muzikanten en danseressen, afkomstig uit vijf landen. “In totaal zijn er tien opleggercombinaties nodig om al het materiaal te vervoeren. Het kasteel is zo overweldigend groot en ziet er zo echt uit dat het publiek na afloop vaak even wil voelen of het niet van steen is gemaakt. En door de speciale licht- en geluidseffecten wanen de toeschouwers zich echt in de Schotse Highlands.”

En wat ook opvalt: de combinatie van pipes (doedelzakken) met een eigen orkest. Traditionele muziek wordt afgewisseld met popnummers, waaronder speciale versies van ‘Music’ van John Miles en ‘The Voice’ van John Farnham. Waarbij in deze moderne muziek ook de pipes vaak een hoofdrol vertolken. “De doedelzakken maken telkens weer enorme indruk. Het geluid van één doedelzak is al oorverdovend. Kun je nagaan wat voor verpletterende indruk het maakt als zo’n heel orkest met militaire discipline zo’n hal binnen komt marcheren.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via de Nationale Theaterkassa. Ook is het mogelijk om via de OAD een arrangement te boeken.

Voor meer informatie: www.musicshowscotland.nl