Kinderboekenweekactiviteit in de Bibliotheek Oost-Achterhoek

ACHTERHOEK – Van woensdag 7 tot en met zondag 18 oktober 2015 is het weer Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is een uitdaging voor alle kinderen die dol zijn op wetenschap, natuur en techniek: ‘Raar Maar Waar’. Alle uitdagende informatieve en leesboeken over wetenschap, natuur en techniek staan in het middelpunt van de belangstelling. Natuurlijk organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek tijdens deze uitdagende Boekenweek spannende activiteiten. In de bibliotheken zijn Kinderboekenkranten en hét tijdschrift voor nieuwsgierige kinderen, ‘Quest’, verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).

‘Oh nee, niet weer een boek’, gespeeld door Magali de Frémery
Op zondag 11 oktober komt Magali de Frémery (in samenwerking met Jeugdtheater Het blauwe Paleis) met de voorstelling ‘Oh nee, niet weer een boek’ naar de Bibliotheek Winterswijk. De voorstelling begint om 15.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van het GKC (ingang via bibliotheek). De entreeprijs is €5,00. Bibliotheekleden kunnen voor €2,50 de voorstelling bezoeken.
Olifant is jarig en geeft een feestje. Hij hoopt dat zijn vrienden leuke cadeautjes voor hem meenemen. Tot groot verdriet van Olifant geven al zijn vrienden een boek. Als hij per ongeluk met zijn slurf in een boek belandt, begint hij te lezen, en….Olifant ontdekt hoe leuk lezen is en hoe geweldig boeken zijn!
De acteurs en muzikanten brengen met veel humor, spanning en muziek allerlei verhalen tot leven in een decor van 40 grote boeken: een grappig boek, een zielig boek, een griezelboek en zelfs een kookboek. Negen liedjes over boeken, lezen, letters en voorlezen ondersteunen de voorstelling die gemaakt is rondom het gelijknamige kinderboek.

Kinderen moeten niet alleen leren lezen, maar ook leren dat lezen leuk is! Van voorlezen naar zelf lezen. Na afloop kunnen de kinderen alle dieren ontmoeten en vertellen over hun eigen lievelingsboek.

‘Platvoetje’, gespeeld door Theater Noggus
Theaterduo Noggus is dit jaar te gast in drie bibliotheken: Borculo, Eibergen en Lichtenvoorde. De voorstelling die gespeeld wordt is ‘Platvoetje’, een bewerking van het prentenboek geschreven door Ingrid en Dieter Schubert.

Nikkie krijgt bezoek van het heksje Platvoetje. Platvoetje is weggelopen omdat ze uitgelachen werd: door een foutje met toveren zijn haar voeten heel groot geworden. Nikki begrijpt haar, ze heeft zelf nogal grote oren waarmee ze wordt geplaagd. Ze troost het heksje en versiert haar schoenen met alle kleuren uit de verfdoos. Platvoetje is zo blij, dat ze voor Nikki gaat toveren.
De voorstelling is te zien op woensdag 14 oktober, 16.00 uur in de Bibliotheek Borculo. Enkele dagen later, zaterdag 17 oktober, bezoekt Noggus om 10.30 uur de Bibliotheek Eibergen en om 14.30 uur de Bibliotheek Lichtenvoorde. De toegang is gratis.

Met de klas naar de bibliotheek
Elk jaar organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek ook activiteiten, gericht op de basisschool. Dit jaar zullen de leerlingen van de groepen 7 van de scholen die zich ingeschreven hebben een echte schrijver ontmoeten. Bibi Dumon Tak, Arend van Dam en Tosca Menten komen op bezoek om te vertellen over hun boeken.