19 april 2024
Home » Regionaal » Laatste fase herstel beleving parkbos Hackfort

Laatste fase herstel beleving parkbos Hackfort

199

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

VORDEN – Landgoed Hackfort is landelijk beroemd om zijn voorjaarspracht. Om de beleving van het parkbos verder te versterken wordt er vanaf begin september gestart met het opruimen van abelen langs de beek. Als dit werk klaar is, zullen er dit najaar weer duizenden stinzenbollen, zoals holwortel, boshyacint, slanke sleutelbloem en knikkend vogelmelk, worden geplant.

De abelen zijn als opslag spontaan ontstaan en belemmeren het uitzicht op de landschappelijke heuvel en het kasteel vanaf de rondwandeling over de beekweide. Door deze ingreep wordt de zichtas hersteld en komen de esdoorns op de heuvel in de kasteelweide weer mooi in beeld. Daarna gaat de tuinbaas van Natuurmonumenten aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden op het plantwerk, als compost uitrijden en bodem verbeteren, in het gazon achter het kasteel en op de heuvels.

Stinzenpaleis
Deze werkzaamheden zijn de laatste fase van het 10-jarig plan om de stinzentapijten weer in ere te herstellen op Hackfort. Met deze aanvulling zijn de bloementapijten in het voorjaar compleet. Dit “Stinzenpaleis” is mede mogelijk gemaakt dankzij de Robuuste Investerings Impuls van de Provincie Gelderland. Voor het planten en onderhouden van het Stinzenpaleis kan Natuurmonumenten altijd nog handjes gebruiken. Je hoeft voor deze werkzaamheden niet persé groene vingers te hebben en met de hulp op enkele dagen zijn we al geholpen. Bij interesse, meld je je aan via graafschap@natuurmonumenten.nl.

Uw mening telt!
Geniet u van de tapijten met stinzenplanten? Natuurmonumenten nodigt iedereen die de afgelopen jaren een bezoek aan Hackfort heeft gebracht, van harte uit zijn ervaring te delen. Via www.nm.nl/onderzoek is de online enquête van enkele vragen anoniem in te vullen. Hoe meer mensen mee doen, hoe beter Natuurmonumenten kan inspelen op de behoeftes en wensen!