Home » Doetinchem » Leren omgaan met een partner of familielid met verslaving

Leren omgaan met een partner of familielid met verslaving

321

DOETINCHEM – Een verslaving is niet alleen ontwrichtend voor de persoon zelf, maar zeker ook voor anderen rondom hem of haar. IrisZorg heeft voor partners, ouders, kinderen, broers, zussen en andere naasten van personen met een verslaving de groepstraining CRAFT ontwikkeld. Tijdens de training leren de deelnemers op een effectieve manier om te gaan met hun naaste en de kwaliteit van hun eigen leven te verbeteren.

CRAFT (Community Reïnforcement and Family Training) komt oorspronkelijk uit Amerika en is gebaseerd op gedragsprincipes. Familieleden en naasten leren tijdens de training om tekenen van gebruik te herkennen, agressie te voorkomen of te temperen en hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen als iemand onder invloed is. Ook leren naasten hun eigen rol in het geheel herkennen en zo voorkomen dat zij de verslaving mede in stand houden. Uiteindelijk kunnen partners en familieleden hun naaste zelfs motiveren om in behandeling te gaan, of om deze af te ronden.

Onderzoek naar effect
Uit Amerikaans onderzoek bleek dat de naasten aanzienlijk verbeteren qua welzijn, dat er minder huiselijk geweld voorkomt en dat de persoon in kwestie zich in 2 van de 3 gevallen laat behandelen.
In Nederland is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van CRAFT. IrisZorg heeft samen met Tilburg University een onderzoek opgezet naar deze effecten en om te kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn. Om in korte tijd voldoende deelnemers te krijgen, kunnen naasten die zich aanmelden voor het onderzoek geheel kosteloos deelnemen aan de training.

De training bestaat uit 7 bijeenkomsten van 1,5 uur in groepen van maximaal 12 personen en wordt in Ede, Arnhem, Doetinchem, Nijmegen en Tiel gegeven.

Sylvia Stoverink is CRAFT-trainer en verzorgt samen met een collega de training bij IrisZorg Doetinchem: “De meeste deelnemers zijn erg positief over de training en passen het geleerde toe in de praktijk. Vaak ook nog nadat de training afgesloten is.”

Aanmelden
Partners, familieleden en andere naasten kunnen zich via www.iriszorg.nl/craft aanmelden voor het onderzoek. Voor meer informatie of vragen: bel 088-606 1600 of mail naar craft@iriszorg.nl.