Leven in veiligheid” op meerdere plekken

AALTEN – Dit is de titel van een tentoonstelling van 6 portretten en verhalen van vluchtelingen die in Nederland een veilig thuis hebben gevonden. Zij komen stuk voor stuk uit benarde omstandigheden. In hun thuisland liepen ze gevaar vanwege hun ras, geloof, overtuiging of geaardheid.

De tentoonstelling is samengesteld door Vluchtelingenwerk Nederland en naar de gemeente Aalten gehaald door de Progressieve Partij. Zij is te zien tot 12 mei in het Kulturhus te Dinxperlo en gaat daarna voor een maand naar de Bibliotheek in Aalten. Daarna hangt de fotoserie een maand lang in het Kulturhus te Bredevoort. In de komende maanden draait een diapresentatie van deze tentoonstelling op het scherm van het Klantencontactcentrum van het gemeentekantoor aan de Hofstraat in Aalten.

Waarom deze tentoonstelling hier en nu?
Joop Wikkerink van de Progressieve Partij. “In deze tijd van herdenking van de bevrijding wilden wij graag aandacht voor de situatie in de wereld van vandaag. Daarbij werden we weer getroffen door het verhaal van burgemeester Mr. Verbeek uit Dinxperlo. In de jaren ‘30 gaf hij visa aan Duitse Joodse vluchtelingen, hoewel dat tegen het Nederlands asielbeleid was. De Nederlandse grenzen waren toen gesloten voor Joden uit Duitsland! Het herdenken van 70 jaar bevrijding van bezetting en onderdrukking is goed. Maar het is ook goed om de geschiedenis door te trekken. Ook nu zijn er mensen die vluchten vanuit benarde omstandigheden. Ook nu zijn er geluiden die de grenzen willen sluiten voor vreemdelingen. Juist in deze tijd van herdenken is het van belang dat wij er ons bewust van zijn dat er nu elders op de wereld dezelfde ellende is, als toen hier. Ook die mensen hebben recht op bevrijding en veiligheid.” “Dus daarom begint de tentoonstelling hier in Dinxperlo en juist in de maanden van herdenking”.

De tentoonstelling “Leven in veiligheid” wordt geopend woensdag 15 april om 20.00 uur in het Kulturhus te Dinxperlo in aanwezigheid van Peter Glasbergen (regiomanager Vluchtelingenwerk Oost Nederland) en burgemeester Bert Berghoef (beiden onder voorbehoud).