Paasvuren in Bronckhorst afgelast vanwege droogte

18 definitief, over de 6 grote volgt uiterlijk donderdag besluit

BRONCKHORST – Op advies van de brandweer en Veiligheidsregio heeft de gemeente Bronckhorst zojuist besloten dat 18 paasvuren komend weekend in ieder geval helaas niet door kunnen gaan. De reden is dat het risico op natuurbrand is verhoogd tot de fase extra alert. De verwachting is dat er tot en met de Pasen geen neerslag valt en het risico op natuurbrand niet verandert.

De grote 6
In Bronckhorst zijn 6 grote paasvuren met evenementen, zoals tentfeesten. Deze 6 locaties zijn: Steenderenseweg 21 in Hengelo/Bekveld, Bontekoeweg in Baak, Fortstraat in Halle, Broekstraat/Laarstraat in Hummelo, Memelinkdijk in Hengelo, Eikenlaan Vorden/Kranenburg en Kruisbergseweg/Schooltinkweg in Velswijk. Hiervoor geldt dat de evenementen wel door mogen gaan. De gemeente beslist uiterlijk donderdag of deze vuren ook definitief niet ontstoken mogen worden of dat met aanvullende veiligheidsmaatregelen deze alsnog ontstoken kunnen worden.

De gemeente Bronckhorst verwacht van alle organisatoren dat zij maatregelen nemen om te voorkomen dat bezoekers alsnog paasvuren ontsteken. Dit kan bijvoorbeeld door hekwerken te plaatsen op voldoende afstand van het paasvuur en/of de inzet van brandwachten.

Droogte
De zomer en het najaar van 2018 waren erg droog. En ook de afgelopen tijd is het al langere tijd droog in de natuur. De kans is aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in deze periode snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Ons uitgangspunt is dat de Paasvuren niet mogen worden ontstoken bij de fase extra alert.

De organisaties kunnen het aanwezige hout afvoeren of het hout ontbranden op het moment dat er fase 1 is op natuurbrandrisico. Een eventuele nieuwe datum van branden moet worden bepaald in overleg met de gemeente.