Sluiting schuur in Drempt vanwege drugslab

Deze week besloot burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst een schuur aan de Zomerweg 62 in Drempt voor onbepaalde tijd te sluiten. De reden hiervoor is dat er onlangs een groot operationeel drugslab is aangetroffen, inclusief veel productiematerialen. Verder weegt voor de burgemeester mee dat de activiteiten in het pand een groot gevaar hadden kunnen opleveren voor de (directe) omgeving/buurt.

Drugsactiviteiten tasten de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid aan. Wij pakken deze criminaliteit daarom streng aan. Op basis van de Opiumwet kan de burgemeester optreden bij het aantreffen van soft- of harddrugs in een (bedrijfs)pand door een perceel, of op het perceel aanwezige panden, tijdelijk te sluiten of zoals we hier doen vanwege de verzwarende omstandigheden voor onbepaalde tijd. Zo’n vondst is natuurlijk schrikken voor naaste buurtbewoners. Wij hebben contact met hen gezocht en ruimte geboden om eventuele vragen en zorgen met ons en elkaar te delen.

Inwoners kunnen helpen
Drugslabs veroorzaken gevaar en overlast voor de omgeving. Voor de aanpak van dergelijke illegale activiteiten is de hulp van inwoners belangrijk. Waar kunnen mensen een drugslab aan herkennen?
activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak
jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën of IBC 1.000 liter containers
afgeschermde deuren of ramen
afzuiginstallaties via het dak
overmatige beveiliging met camera’s
afvoer van drugsafval via het riool of mestkelders
huurders die alleen contant geld betalen of helemaal niet betalen
huurders die zich niet identificeren en afspraken niet vastleggen
onbekende tussenpersonen die zaken regelen (verhuurmakelaars, notarissen)
onlogische bedrijfsvoering (geen klandizie of website)

Meld verdachte situaties
Wie deze signalen herkent, zich zorgen makt over een verdachte situatie in de buurt of vermoedt dat er in zijn of haar omgeving druggerelateerde bedrijfsactiviteiten, verzoeken wij contact op te nemen met de politie via (0900) 88 44 of anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: (0800) 70 00. De politie is er ook voor vragen of als iemand zich zorgen maakt over een situatie in hun buurt. Bronckhorst is een veilige gemeente en zo kunnen we er samen voor zorgen dat dat zo blijft.