Home » Regionaal » Toeristische educatieve route ‘Hoe je het ziet’

Toeristische educatieve route ‘Hoe je het ziet’

235

OUDE IJSSELSTREEK – Je realiseert je het niet zo vaak: maar ooit was zelfs de hark een sensationele vondst; al werd die niet zo gehyped als onze tegenwoordige uitvindingen.

Maar de bron is dezelfde: een analyserende, creatieve blik op de Werkelijkheid met haar tekortkomingen en haar mogelijkheden. Uit noodzaak en nieuwsgierigheid vindt de mens steeds het nieuwe. En achteraf denk je: “Hoe hebben we het ooit zonder gedaan?” Dat geldt net zo goed voor de hark, als voor de iPad.

De toeristische route “Hoe je het ziet” gaat over die blik en de tastbare uitkomsten daarvan in de gemeente Oude IJsselstreek.

De route voert de toeschouwer langs tal van locaties waar voorbeelden te vinden zijn van technische, industriële vernieuwing. De route vertelt iets over het creatieve brein en daagt deelnemers van jong en oud mee te denken aan creatieve oplossingen voor oude en nieuwe problemen. Onderweg zijn op locaties ook de kunstwerken te bewonderen die Achterhoekse jongeren voor de opening van Gemaakt in Gelderland hebben gemaakt en waarin ze hun visie geven op de toekomst van de Achterhoek.

2 thema’s, 2 routes
Projectleider Theo Soontiëns heeft ‘Hoe je het ziet’ opgedeeld in 2 routes ieder met een eigen thema’.

  • Route 1: Fundamenten van traditie (32 km)
    Deze route voert u langs bedrijven en locaties in de maakindustrie die voorbeeld zijn of leunen op traditionele industriële of agrarische activiteiten. Het accent van de route ligt op de verschillende manieren van ontwikkelen: voortbouwen op het verleden of het roer radicaal omgooien. Daarnaast krijgt u zo ook een kijkje in maar liefst 7 woonkernen van de gemeente Oude IJsselstreek.
  • Route 2: HighTech in de luwte (31 km)
    De route is een mooie fietstocht door de verschillende landschappen en 5 woonkernen van de gemeente Oude IJsselstreek. Varsseveld is, naast Ulft het Centrum van innovatieve bedrijvigheid. Maar anders dan in Ulft, minder op de metaal gericht. Naast een aantal voorbeelden van die bedrijvigheid voert de route ook langs de plekken waar u de teloorgang van oude industrieën voelt. Maar daar waar iets ten onder lijkt te gaan, is er meteen weer een innovatieve kracht die leven in de brouwerij houdt. Tenslotte maakt de route een uitstapje naar Terborg, waar twee voorbeelden van industrie te zien zijn, gericht op de internationale markt. Een heerlijke fietstocht met opvallende voorbeelden van industriële kracht in de Oude IJsselstreek.

Wat?
Toeristische educatieve route ‘Hoe je het ziet’

Waar?
Gemeente Oude Ijsselstreek
Route fietsen of rijden?
Start beide routes: VVV Ulft
Industriepark De Dru, gebouw ICER

Wanneer?
De route is van 20 juli tot 20 september actief. Route per app op uw telefoon fietsen of rijden?
Download de app TOURTODO
route 1 – code 2346
route 2 – code 2272

Voor wie?
De route is voor iedereen vrij toegankelijk. En kan per app of met een folder (verkrijgbaar bij VVV Ulft) gefietst of gereden worden.