Home » Regionaal » Unicum: kunst van vader, oom en zoon Mondriaan gezamenlijk vertoond in jubileumtentoonstelling

Unicum: kunst van vader, oom en zoon Mondriaan gezamenlijk vertoond in jubileumtentoonstelling

1814

WINTERSWIJK – Het Museum Villa Mondriaan viert in 2023 zijn tienjarig bestaan en pakt groots uit met de jubileumtentoonstelling Mondriaan: de familie. De tentoonstelling laat zien hoe de artistieke denkrichtingen van vader, oom en zoon Mondriaan van invloed zijn geweest op de ontwikkeling en reputatie van de kunstenaarsfamilie. Vader Pieter Cornelis Mondriaan, oom Frits en zoon Piet Mondriaan hadden kunst als een gemeenschappelijke interesse, maar geven elk hun artistieke talenten op verschillende wijze vorm.

Mondriaan senior en zijn broer Frits begonnen hun tekenvaardigheden te ontwikkelen door het maken van pruikenmodellen ten behoeve van hun vaders pruikenwinkel. Vader Mondriaan gebruikte zijn kunst als middel voor politiek-maatschappelijke doeleinden, terwijl oom Frits zichzelf op latere leeftijd het schildersvak aanleerde en al snel bekendheid genoot als gerenommeerd schilder. Zoon Piet legde zich volledig toe op de autonome kunst en groeide uit tot een wereldberoemde kunstenaar die de kunsten op radicale wijze zou veranderen.

De tentoonstelling laat ook zien hoe de relatie tussen vader en zoon was, die hecht en moeizaam tegelijkertijd was. Naast de jubileumtentoonstelling, zal het museum vanaf 28 april ook het werk van ontwerper Bas Timmer en kunstenaar Marjolein Rothman tentoonstellen. In Sheltersuit: Design met een noodzaak toont Villa Mondriaan een bijzondere selectie Sheltersuits, gerecyclede producten die daklozen warmte bieden gedurende extreme weersomstandigheden. In haar eerste museale solotentoonstelling Marjolein Rothman: INTERVAL bekleedt de kunstenaar het voormalige woonhuis met haar geabstraheerde bloem- en plantvoorstellingen.

De tentoonstellingen Mondriaan: de familie, Sheltersuit: Design met een noodzaak en Marjolein Rothman: INTERVAL zullen vanaf 28 april tot en met 29 oktober 2023 te zien zijn in Museum Villa Mondriaan. Het is een unieke kans om de gezamenlijke kunst van de vader, oom en zoon Mondriaan te aanschouwen en te ontdekken hoe deze familie bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de kunstgeschiedenis.