19 mei 2024
Home » Regionaal » Voorjaarsbloeiers op Hackfort

VORDEN – Het tapijt krokussen en sneeuwklokjes bij kasteel Hackfort staat bijna in bloei. Voor velen vormt het de symbolische start van het voorjaar. Om dit te vieren stelt Natuurmonumenten op zondag 6 maart de poorten van het voorplein van het kasteel open. Van 12:00 tot 16:00 uur zijn boswachters aanwezig om uitleg te geven over de voorjaarsbloeiers; de zogenaamde stinzenplanten. Het voorplein is op deze middag vrij toegankelijk.

Op 6 maart hoort u het verhaal achter de stinzenplanten op Hackfort. Hoe vele tienduizenden geplante bolletjes en wortelstokjes zijn gaan groeien en bloeien, zodat we kunnen spreken van een waar Stinzenpaleis. De boswachters vertellen waar de verschillende stinzenplanten bloeien en wat nodig is voor het onderhoud. De leverancier van de geplante bolletjes, de Warande, is ook aanwezig. Bovendien zal de auteur van hét boek over stinzenplanten, Trudi Woerdeman, uitleg geven over het landschappelijke ontwerp voor de stinzenbeplanting op Hackfort welke zij heeft gemaakt. Hierbij komt ook de uitvoering in de afgelopen vijf jaar aan bod.

Landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de steeds wisselende, prachtige bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, sneeuwklokjes, vingerhelmbloem, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment tot bloei. Stinzenplanten vormen een bijzondere groep historische, verwilderende sierplanten, meest bolgewassen. Ze horen thuis op oude buitenplaatsen en bij kastelen. Op landgoed Hackfort kwamen deze planten rond 1900 rijkelijk voor, maar verdwenen steeds meer. Dankzij Natuurmonumenten, de provincie Gelderland en vele vrijwilligers kunnen we ook nu weer genieten van de onweerstaanbare lentepracht!


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!