Home » Aalten » Vrouw als spil van het verzet

Wegens groot succes is besloten de tentoonstelling ‘vrouw as spil van het verzet’ te verlengen tot en met 25 augustus 2019.

AALTEN – Er is gebleken dat er veel bezoekers komen naar deze expositie in het Nationaal On-derduikmuseum in Aalten, ook van ver weg. Het bezoek trekt nog steeds aan en dit maakt ook nieuwe verhalen mogelijk. Daarom is er besloten deze expositie, waarin de rol van de vrouw in de Tweede Wereldoorlog centraal staat, te verlengen.

Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In ‘De vrouw als spil van het verzet’, staan de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren.

Zo is er aandacht voor Heleen Kuipers- Rietberg (alias Tante Riek) uit Winterswijk. Zij was betrokken bij de oprichting van het georganiseerde landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers (LO) en groeide uit tot een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Ook is er aandacht voor de Dames Jolink. Twee zussen uit Varsseveld die talloze onderduikers een veilig heenkomen hebben geboden en dat, evenals Heleen Kuipers- Rietberg  met de dood hebben moeten bekopen. Naast de vrouwelijke kopstukken uit het Achterhoekse verzet is er ook aandacht voor jonge vrouwen die als dochters hun ouders in hun verzetsdaden hielpen. Te denken valt hierbij aan de drie oudste dochters Wikkerink, Jo, Hennie en Lien Wikkerink, maar ook de zusjes Willemien en Willy Satter en Mia Lelivelt.

De Varsseveldse kunstenares Thea Zweerink heeft de verschillende vrouwen op de haar zo kenmerkende manier geportretteerd en een ‘eigentijds’ gezicht gegeven.

Het Nationaal Onderduikmuseum  legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren. Voor verdere info: www.nationaalonderduikmuseum.nl

Nationaal Onderduikmuseum
Markt 12-14-16. 7121 CS Aalten
info@onderduikmuseum.nl – tel. 0543 471797

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag  10.00 – 17.00 uur.
Zondag   13.00 – 17.00 uur.
Maandag gesloten.

[su_document url=”http://www.streekgids.nl/wp/wp-content/uploads/2019/02/NOMA-Flyer_De-Vrouw-als-Spil_NL3_LR.pdf” width=”500″ height=”280″]