Home » Ruurlo » Bierista wijst de weg in huidige ‘bier-jungle’

Bierista wijst de weg in huidige ‘bier-jungle’

321

Bierliefhebbers zien soms door de bomen het bos niet meer.

RUURLO – Hij noemt zichzelf bierista en is een man met een missie. Alain Schepers uit Ruurlo predikt namelijk het bier-evangelie. Met een duidelijk doel: hij wil de fijnproevers onder de liefhebbers van gerstenat wegwijs maken in de huidige jungle van bieren. “Want het aanbod is vandaag de dag overweldigend.”

Het loopt zo onderhand de spuigaten uit met al die speciaalbieren, erkent ook Schepers, oprichter van de blog Bierista.nl. “Met name de laatste drie jaar is het aantal explosief gestegen. Er zijn meerdere cijfers, maar volgens onze telling huisvest ons land momenteel 521 brouwerijen. Waarvan circa de helft beschikt over eigen ketels, de rest huurt ze.” En dat is nog buiten de vele honderden, misschien wel duizenden thuisbrouwers die meeliften op de huidige bierhype.

Waarbij er ook nogal wat kaf onder het koren zit. “Als je je laat inschrijven bij de Kamer van Koophandel mag je jezelf nog dezelfde middag bierbrouwer noemen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Een goed bier brouwen, vergt verstand van zaken. En vooral gevoel voor smaak is cruciaal. Je moet er dus letterlijk een neusje voor hebben. Het zit tot op zekere hoogte ook in de genen.”

Als brouwer moet je volgens Schepers vooral goed weten wat je doet: “Het is als zoals Mozart een klassiek muziekstuk componeerde. Als hij de noten noteerde, wist hij al hoe het zou gaan klinken. Als ik een brouwer vraag om een specifiek soort bier, moet hij het bij wijze van spreken al kunnen proeven op het moment dat hij de ingrediënten op papier zet.”

Schepers noemt de import-Achterhoeker Steve Gammage als iemand die dit oeroude ambacht tot in de puntjes beheerst. “Ik weet dat deze geboren Engelsman, die via de liefde naar ons land kwam, momenteel werkt aan een heel bijzonder experiment. Symbiose heet het, waarbij hij het beste van bier, wijn en champagne met elkaar mixt.”

Een Twentse brouwer lanceert binnenkort hennepbier. Een bier dat overigens al langer bestaat. “Sommige bieren hebben zelfs die onmiskenbare wietgeur. Maar stoned word je er niet van. Hennep is hier vooral de smaakmaker. Het is overigens familie van hop, zeg maar het kruidenbuiltje van bier.” En je mag er dan niet high van worden, als je er maar genoeg van drinkt mist het uiteraard z’n benevelende werking niet…

Schepers en zijn team willen met de blog Bierista een bron van informatie vormen. “Zo hebben we een team van ruim tachtig bier-o-logen die in recensies een oordeel vellen. Ze vertellen onder meer de consument waar ze zoal op moeten letten. Hoe ze hun smaak kunnen leren herkennen. Dat maakt het gemakkelijker om een speciaalbier te vinden dat bij jouw smaak past.”

Schepers vindt dat er niet al te snobistisch over bier gedaan moet worden. “Bier is fun. Laten we er alleen niet al te ingewikkeld over doen, maar er vooral van genieten.” Bang dat de huidige bierhype verdampt, is hij overigens niet. “Het hijgerige van nu zal op termijn wel wat minder worden, maar ik ben ervan overtuigd dat de huidige trend – dat er aandacht is voor wat je eet en drinkt – zal blijven bestaan.”