Home » Winterswijk » Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek zoekt voorlezers

Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek zoekt voorlezers

404

WINTERSWIJK – “Door mooie verhalen voor te lezen komen er positieve herinneringen bij de luisteraars naar boven” vertellen José Wentink en Jannie Prange van de Voorleesbrigade. Zij doen dit samen met ruim dertig andere vrijwilligers voor ouderen in zorginstellingen. De Voorleesbrigade is een project van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek.

“En?” vraagt José een bewoonster na afloop van het verhaal “Wat vond u ervan?” ”Oh, wat een mooi verhaal. Geweldig”. José en Jannie lezen met z’n tweeën iedere vrijdagmorgen voor bij een zorginstelling. Hun luisteraars bestaan uit een groepje van tien mensen die erg van lezen houden, maar niet meer in staat zijn om dit zelf te doen. “De aandacht die de bewoners krijgen van de voorlezers, de gezelligheid, het kopje koffie dat gezamenlijk gedronken wordt en het praten over wat is voorgelezen, wordt ervaren als een uitje. Daarom sluiten ook de bewoners die zelf wél kunnen lezen graag aan bij het voorleesuurtje” vertelt Alice Kroezen. Alice is coördinator van de Voorleesbrigade en koppelt de vrijwilligers aan elkaar en aan de diverse zorginstellingen in de Oost-Achterhoek. ”Ik vind het erg belangrijk dat de vrijwilligers op de juiste plek zitten en plezier in hun werk hebben” aldus Alice.

Voordat José en Jannie gaan voorlezen zoeken ze thuis de verhalen of korte gedichten uit. Jannie: “Toen het herfst was heb ik mooie verhalen over de herfst uitgekozen en een rieten herfstmand volop gevuld met walnoten, kastanjes en fraai gekleurde herfstbladeren. Tijdens het voorlezen heb ik de mand midden op de tafel in de huiskamer van de bewoners gezet. Prachtig vonden ze het. Een stukje uit de natuur dat je voor hen even mee naar binnen neemt, omringd door een mooi verhaal. Daar geniet ik zelf ook erg van!”.

“Sommige bewoners schuiven naar voren op hun stoel, anderen raken ontroerd door het verhaal. Je ziet ze genieten” gaat José verder. “Vooral de korte streekverhalen over de Achterhoek die Jannie in het dialect voorleest vallen goed. Ze zijn een feest der herkenning. Bovendien zijn de verhalen grappig en laten ze de mensen lachen”. Jannie vraagt na afloop aan een oudere dame: “Zullen we nog even praten?” Waarop de dame zegt: “Nee, lees nog maar een verhaaltje!”.

Het voorlezen geeft José en Jannie een blij en voldaan gevoel, omdat zij de bewoners een leuke ochtend bezorgd hebben. “Niet alleen de vrijwilligers houden er een goed gevoel aan over” vertelt Alice “ook de bewoners brengt het afleiding, gezelligheid en ontspanning”. “Even uit het leven van alledag“ voegt José toe.

Vanwege deze positieve effecten, die bij de zorginstellingen niet onopgemerkt blijven, zoekt Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek nog meer vrijwilligers die zich willen inzetten voor de Voorleesbrigade. Het gaat dan om zes keer een uurtje voorlezen samen met een andere vrijwilliger. De frequentie is naar eigen wens in te vullen van eens per week tot eens per vier weken. Voor de gemeente Berkelland is de organisatie nog op zoek naar een extra coördinator van de Voorleesbrigade. Om het netwerk verder uit te breiden wordt sinds kort samengewerkt met Stichting Muziek en Kunstwijs Berkelland.

Iedereen die van lezen houdt en het fijn vindt om iets voor zorgbehoevende oudere mensen te betekenen, kan zich aanmelden bij Boogie Woogie cultuurcentrum te Winterswijk. Aanmelden kan tot 1 juli 2019 door een mail te sturen naar: info-llkoa@boogiewoogie.nl.