Drukke 4 mei herdenking in Groenlo


Gepubliceerd op

GROENLO – Het was druk in De Mattelier tijdens de jaarlijks dodenherdenking op 4 mei. Voordat de herdenkingsdienst kon beginnen moesten er nog veel stoelen bijgehaald worden om zo iedereen te kunnen laten zitten. Het thema van de 4 mei dodenherdenking was dit jaar ‘In vrijheid kiezen’. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen de Watermolen toonde zes filmpjes onder het motto “Wat als vroeger nu zou zijn”. Te zien waren leerlingen met een bombardement op de achtergrond, Hoe het onderduiken nu zou zijn, een voorbij rijdende trein, op school, buitenspelen en de bevrijding.

Muziek Vereniging Groenlo begon de avond in de Mattelier met ‘Canterbury chorale’. Sylvia ten Broeke, Esther Legro en Maria v.d. Post zongen onder andere ‘The Rose’ en werden begeleid door Tim Ebbers op gitaar.

Dini Hunink-Snijders vertelde over de brief van haar tante Riekie Snijders over haar tante en Marie Snijders. “Op 24 februari 1945 is mijn zus Marie door de oorlog om het leven gekomen. Ze was op weg naar haar schoonzus op de Wheme toen het luchtalarm afging. Ze vluchtte met enkele kinderen naar een portaal van een herenhuis. Er viel een bom aan de andere kant van de straat op een schuur waar munitie in lag opgeslagen. Ze werd geraakt door een granaat scherf en is daaraan overleden”, zo begon de brief van Tante Rikie, die Dini voorlas. “Het was een groot verdriet voor haar man, kinderen en mijn ouders, broers en zussen. Ik was 8 jaar oud en er zijn dingen in het leven die zoveel indruk maken dat je het nooit meer vergeet”, vertelde Dini.

Na de twee minuten stilte liep de stoet in een ‘stille tocht’ naar het kruis aan de Nieuwstad en naar het monument aan de Lichtenvoordseweg waar bloemen werden gelegd door leerlingen van de Watermolenschool, t’Palet, Hoeksteen, Ludgerus, Willibrordus en Buitenschans. Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre benadrukte dat het 100 jaar geleden is dat ‘vrijkiesrecht’ werd ingevoerd. Tevens zei hij het dit jaar 75 jaar geleden is dat D-day plaatsvond.

Net voor het zingen van het Wilhelmus werden door Frans Heezen en twee leerlingen de ‘vredesduiven’ losgelaten.

Bron: Streekgids.nl
Foto: Marcel Houwer


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.