Groenlo blij met brouwerij Brouwersnös


GROENLO – ‘Groenlo heeft weer een eigen brouwerij!’, dat waren veelal de woorden van de diverse sprekers.

Vrijdagmiddag 28 september werd officieel de kraftbier brouwerij Brouwersnös geopend. Sprekers die middag waren Jos Oostendorp (directeur Brouwersnös), Andries de Groen, Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre en oud-minister Henk Kamp die het grootste deel van zijn leven in de Achterhoek heeft gewoond en gewerkt

Veertien jaar geleden, in 2004, gingen de deuren van de toenmalige brouwerij Grolsch in Groenlo dicht. De brouwerij opende een splinternieuwe fabriek in Enschede/Boekelo. Frans en Andries de Groen waren destijds grootaandeelhouders van Grolsch. De familie De Groen verkocht enkele jaren later hun aandelen aan SABMiller.

Inmiddels hebben de neven Andries en Frans de Groen, met lokale partners, kleine brouwerijen voor speciale bieren opgericht in de VS, Duitsland en België. Op 28 september werd in Groenlo een vierde brouwerij geopend. Deze is gerealiseerd aan de rand waar tot 2004 de Groenlose brouwerij van Grolsch stond. Op de plek van Grolsch is nu een woonwijk gerealiseerd.

In de monumentale Villa Adriana, aan de Grolse gracht, hebben meerdere generaties De Groen gewoond. De eerste bewoner was Theo de Groen, de “oprichter van Grolsch”. De achter/achter klein zoons zetten derhalve hun bierige traditie weer voort op deze historische familie plek.

Het huis Adrina doet nu dienst als een proeflokaal. Er is een ‘bierpark’ en een haventje. Vanuit het proeflokaal kijken de bezoekers naar de brouwerij van Brouwersnös. Hier worden nu al verschillende kraftbieren geproduceerd.

Gepubliceerd op


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.