Grolle weer in Spaanse handen


GROENLO – De ‘Spaanse’ vlag wappert weer in de toren van de Oude Calixtus(kerk) op de Markt in de vesting Grolle (zoals Groenlo in 1627 werd genoemd). Groenlo is net als in 1627 (bijna 400 jaar geleden) weer in Spaanse handen. De Staatse troepen van Prins Frederik Hendrik hebben inmiddels stelling genomen rondom Grolle. Ook zijn de eerste tenten al opgeslagen in de Veste. De komende dagen zullen op diverse plekken in de stad kampementen worden opgebouwd.

Aanstaande vrijdag begint de Slag om Grolle. Tijdens de ‘Slag om Grolle’ is het streven de belegering en verovering van de ‘Stad Grol’ door Prins Frederik Hendrik op de Spanjaarden zo historisch verantwoord mogelijk weer te geven. De belangstelling vanuit het buitenland, om aan de ‘Slag om Grolle’ deel te mogen nemen is erg groot. Dit jaar komen de re-enactors uit 16 verschillende landen waaronder een zestal Amerikanen. De Fransen, Tsjechen en Polen komen dit jaar niet alleen met ‘voetvolk’; samen vormen zij met 21 paarden een cavalerie.

De ‘Slag om Grolle onderscheidt zich van andere historische evenementen. Aan de hand van historische bronnen wordt de belegering van 1627 (die een maand duurde) in drie dagen nagebootst. Hierbij is weinig ruimte voor improvisatie: de uitkomst van de belegering staat immers vast. Op het slagveld worden batterijen (voor de kanonnen) en loopgraven aangelegd.

De Slag om Grolle, inclusief de kinderspelen, de binnenstad en de kampementen, zijn het hele weekend toegankelijk voor bezoekers. De ‘Slag om Grolle’ wordt gehouden van 23 t/m 25 oktober 2015 in en rondom de vestingstad.

Gepubliceerd op


2 gedachten over “Grolle weer in Spaanse handen”

  1. Yes I am an “Old Dutchy” in Australia. I have been many times in Groenlo (or Grolle as it is for 3 days). I enjoy the siege very much and I am impressed, that a small place like Groenlo can have so many events that includes ‘dweil orkesten’ ‘International football matches’ and of course this world renown event ‘de slag om Grolle’. All the best and congratulations to the organisers. Dies Weber-te Dorsthorst. Vale Park/Adelaide Australia

  2. Prachtig evenement, hiermede komt ons Grolle ook in de hele wereld op de kaart te staan. Maar waarom al die gegalvaniseerde hekken met zwarte folie om de vestingstad? Dit is geen gezicht. Deze hekken hadden ze in 1627 ook niet voor handen. En ook hadden ze geen toiletunits, die bestonden toen ook niet. Maar het is 2015 en er is nogal het een en ander anders geworden. Maar een mooi evenement, en we gaan er helemaal vol goede moed van genieten. En een pluim op de hoed voor de organisatie en alle mensen die uit verschillende landen van de wereld de Slag um Grolle gaan nabootsen. Voor iedereen, ga er iets moois van maken.

Reacties zijn gesloten.