Mooi parkeerplein en pand Rondeel in oude luister hersteld


GROENLO – De Beltrumsestraat wordt weer een beetje mooier. Als het aan Bas Wallerbosch van supermarkt Albert Heijn en aan architect Herman van der Heijden ligt is het gehele plan vóór de Slag om Grolle klaar. In ieder geval is de supermarkt met ingang van het vakantieseizoen 12 parkeerplaatsen rijker. De tuin achter ‘het pand Rondeel’ en de latere bijgebouwen worden ervoor ingeruild. Het pand zelf behoudt de commerciële ruimte en boven worden twee appartementen ingericht, elk met een eigen entree en trappenhuis. Beide appartementen hebben een kelder en ook aan de omgeving is gedacht. De aanplant van twee bomen en een groene afscheiding.

Op koopavond ontvouwde Bas Wallerbosch samen met Herman ter Heijden de plannen aan de genodigde buurt. Zij waren onder de indruk. Op de vraag wat zij ervan vonden antwoordden ze: ‘Heel mooi, het komt er niet meer zo kaal uit te zien.”
Van de gemeente Oost Gelre mag Wallerbosch de parkeerplaatsen aanleggen op voorwaarde dat de ondernemer in de hoek van dé winkelstraat in Groenlo, de Beltrumsestraat iets moois van maakt met veel groen. En dat gaat er komen. “We brengen het pand in oude luister terug”, laat Van der Heijden zien op een scherm in de oude winkel. “We brengen meer glas-in-lood ramen terug en de mooie daklijsten later we meer tot uitdrukking komen.”

De later aangebouwde bijgebouwen worden gesloopt. De vrijkomende ruimte met de tuin worden ingericht met dertien parkeerplaatsen. Ook de andere zijde tot en met de pinautomaat worden de parkeerplaatsen in het plan meegenomen. “De bedoeling is ruime parkeerplaatsen aan te leggen. Dat houdt in dat we aan de zijde van de supermarkt er een verliezen.”

Het pand voorheen van schoenenzaak Rondeel en later die van Hermans is zo’n 110 jaar geleden gebouwd door de dokter van Groenlo. De eerste steen heeft Jan Rondeel bij een verbouwing van de pui verplaatst naar de zijmuur. De steen is vrijdagavond niet te zien. Hij zit verscholen achter een passpiegel op de wand. De raamverdeling zoals die boven is wordt ook beneden toegepast.

Het huidige pand is verreweg van duurzaam. “Aan de binnenzijde passen we leemstukisolatie toe. Een soort binnendoos dat ‘ademt’. Afdichten met folie zou rotting geven aan de bestaande materialen waarmee dit pand gebouwd is.”

Advertenties


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.