Opgave WhatsAppgroep buurtpreventie


Gepubliceerd op

GROENLO – Precies 10 dagen geleden werd in Groenlo de eerste informatiebijeenkomst voor het oprichten van een BuurtWhatsApp gehouden. Deze avond werd met veel belangstelling bezocht. “Wij hebben nu ongeveer 70 inwoners uit Groenlo die zich hebben opgegeven voor de WhatsAppgroep. Tevens zijn er ook zes mensen die zich hebben aangemeld om beheerder van een groep te worden”, vertelt Rianne Emaus, die samen Nicole Kaak de initiatiefnemers zijn deze digitale buurtpreventie.

Het is de bedoeling dat Groenlo wordt onderverdeeld in 12 wijken. Elke wijk krijgt zijn eigen WhatsAppgroep die wordt beheerd door twee beheerders. Om deel uit te maken van een whatsappgroep moet je 18 jaar en ouder zijn. Daar waar BuurtWhatsApp groepen worden gevormd gaat gemeente Oost Gelre op strategische plekken buurtpreventieborden plaatsen. Iedereen (mits 18 jaar) met een Smartphone (met daarop Whatsapp geïnstalleerd) kan deelnemen.

wijkindeling_groenlo_Page_1
Wijkindeling voor de WhatsAppgroepen

Deelnemen op een BuurtWhatsApp gaat volgens de ‘SAAR-Methode’.
S = Signaleren: Let altijd op het gedrag van een persoon; wat is (niet) normaal in de buurt op dat het tijdstip? Een ‘onderbuikgevoel kan een belangrijke aanwijzing zijn.
A = Alarmeren: Signaleer je een verdachte situatie of persoon? Bel dan 112. Vermeld bij de meldkamer dat je in een WhatsApp-groep zit in het kader van inbraakpreventie.
A = Appen: Nadat je 112 hebt gebeld, stuur je je wijkgroep een WhatsAppbericht met een beschrijving van de situatie. Begin een bericht altijd met het feit dat je de 112 al gebeld hebt. Dat voorkomt overbelasting van de meldkamer.
R = Reageren: Reageren betekent dat je, als het mogelijk is, naar buiten gaat en in gesprek gaat met de persoon in kwestie. Hij weet dan dat hij in de gaten wordt gehouden. Doe dit alleen als dit veilig kan, zonder risico. Noteer een signalement

Inwoners uit Groenlo die aanmelden voor de WhatsAppgroep kunnen dat doen door  een e-mail te sturen naar n.kaak@live.nl.

Vermeld daarbij de onderstaande gegevens.

Naam: ………………….
Voornaam – M/V: ………………….
Adres: ………………….
Postcode: ………………….
Woonplaats: ………………….
Mobiel Nummer: ………………….
E-mail: ………………….
Geboortedatum: ………………….
Beheerder: Ja of nee

 

Voor meer informatie http://www.oostgelre.nl/buurtwhatsapp.