Overweldigende belangstelling voor Taalcafé Groenlo.


Gepubliceerd op

Wethouder verricht opening in De Bron.

GROENLO – Dat Taalcafé Groenlo in een behoefte voorziet, bleek afgelopen woensdag 17 mei overduidelijk.

De eerste morgen was het een drukte van belang. Liefst 19 mensen met een anderstalige achtergrond kwamen naar Cultureel Centrum De Bron om koffie of thee te drinken en zo hun Nederlands in een ontspannen sfeer te verbeteren.

De opening werd verricht door wethouder Jos Hoenderboom, die nog eens benadrukte hoe belangrijk een elementaire beheersing van onze taal voor nieuwkomers is om goed te kunnen integreren. Het taalcafé mag zich dan ook van harte ondersteund weten door de gemeente. Hij bedankte de initiatiefnemers Linda van der Berg en Inge Reijrink en met name alle vrijwilligers zonder wie het taalcafé nooit tot stand zou zijn gekomen. Ook prees hij de medewerking van Tonnie Zieverink van CC De Bron (en straks De Mattelier) voor het beschikbaar stellen van locatie en andere faciliteiten.

Een tiental vrijwilligers zetten zich die eerste morgen in om met mannen en vrouwen uit o.a. Syrië, Eritrea, Turkije, Marokko, Somalië en Columbia Nederlands te  praten en te oefenen. Het motto van het taalcafé is “Oefen je Nederlands en maak nieuwe vrienden”, en dat werd alle eer aangedaan. Het enthousiasme bij de deelnemers was zó groot dat de plannen om ook op een avond een taalcafé te houden, nu in een stroomversnelling raken. Wellicht al in de tweede helft van juni hopen de initiatiefnemers de deuren van Taalcafé Groenlo op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur te openen. Voorwaarde is wel, dat er zich dan voldoende vrijwilligers hebben aangemeld.

Het taalcafé kent geen schoolse opzet. Wie ervoor voelt om nieuwkomers op weg te helpen en met hen onder het genot van een kopje koffie onze taal te oefenen (en twee avonden of ochtenden per maand beschikbaar is), wordt van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Hans Boerkoel, Linda van der Berg of Inge Reijrink via taalcafegroenlo@gmail.com.

Het taalcafé is te volgen op facebook.com/taalcafegroenlo.