Grolse Boys viert 70 jaar bestaan


Gepubliceerd op

GROENLO – Grolse Boys vierde zaterdag 17 maart het 70 jaar bestaan van de voetbal vereniging uit Groenlo. Tijdens het officiële gedeelte werden twee verenigingsscheidsrechter onderscheiden met de KNVB-speld. Leo te Koppele (fluit al 40 jaar) en Radomir Repija (25 jaar) krijgen de speld overhandigd door bestuurslid Henk Plas. s’Avonds tijdens het avondfeest werden jubilarissen met 25, 40, 50 en 60 ‘dienstjaren’ in het zonnetje gezet.

Ook werd deze middag het jubileumboek uitgereikt door oud-Grollenaar Bert Wagendorp. De bekende auteur is kleinzoon van een van de oprichters van de club en zijn vader is ere-lid. Het boek bevat zeventig portretfoto’s en zeventig persoonlijke herinneringen van vrijwilligers en (oud-)leden aan hun tijd op en rond de voetbalvelden.

Bert Wagendorp schreef schreef speciaal voor Grolse Boys een passend voorwoord waarin hij de vereniging omschrijft als een ‘verhalenkathedraal’. ‘Verhalen zijn veel sterker dan mensen en ook dan voetbalclubs. Ze zijn onsterfelijk, vooral wanneer je ze opschrijft.’ Clubleden Paulus Maessen (fotograaf en vormgever) en Jasper de Kinkelder (auteur en eindredacteur) stelden het boek samen. Zij kozen bewust voor het opschrijven van verhalen en niet voor het herhalen van de geschiedenis van de kleine, cult-achtige vereniging. De Kinkelder; “Het idee was om de verhalen te verzamelen die de échte geschiedenis van de club vormen. De verhalen die vertellen wat Grolse Boys heeft betekend in een mensenleven en binnen de gemeenschap. Want die verhalen blijven altijd levend.”

Maessen; “Ze gaan over het overlijden van een teamgenoot, een kampioenschap of een hilarisch moment op het veld of langs de lijn. Bij elkaar zeggen ze heel veel over de identiteit van Grolse Boys.” Belangstellenden kunnen het boek bestellen op www.grolseboys70jaar.nl.

De dag werd afgesloten met een avondfeest en een optreden van de band ‘Curls on Fire’.