Achterhoekers van Music Show Scotland naar bakermat van de doedelzak

BORCULO – Ruim twee jaar werd er achter de schermen keihard gewerkt om de ultieme droom voor elkaar te krijgen: optreden in Schotland, de bakermat van de doedelzak. En net nu de Achterhoekse muziekproductie The Music Show Scotland alles voor elkaar heeft, is er die veelbesproken brexit. De Schotse show gaat door, dat staat vast. “Maar door die brexit weten we nu niet meer waar we aan toe zijn.” Eerst is er echter nog de jaarlijkse show op 29 december in Het GelreDome in Arnhem.

The Music Show Scotland heet de uit de kluiten gewassen muziekproductie: een klein legioen van ruim tweehonderd pipers (doedelzakspelers), dansers en een begeleidingsorkest dat zowel Keltisch als ook moderne muziek op het repertoire heeft. Het gezelschap trekt al ruim tien jaar met een decor van een speciaal ontworpen levensgroot kasteel langs grote zalen in Duitsland, België, Zwitserland, Denemarken en – op eigen bodem – Ahoy en GelreDome. Eén ding stond echter al die jaren nog op het verlanglijstje: optreden in Schotland.

Daar is de afgelopen twee jaar naartoe gewerkt. Met als resultaat dat The Music Show Scotland op 27 april volgend jaar z’n debuut op Schotse bodem maakt. “We staan dan in de SSE Hydro Arena in Glasgow”, zegt Hans Beerten, muzikaal directeur en organisator van The Music Show Scotland. “Met plek voor ruim negenduizend Schotten is dit de ‘ZiggoDome van Schotland’. Het is een hele uitdaging voor onze Achterhoekse muziekproductie. Met als grote vraag: hoe reageren Schotten op piper-spelende Nederlanders…?”

Weloverwogen besluit
Beerten heeft er destijds meerdere nachten over geslapen.  “Het was een heel weloverwogen besluit. Vooral omdat het de eerste keer is dat we met onze show overzees gaan. Een enorme logistieke uitdaging om de ruim 350 spelers en al het materieel – meer dan tweehonderd ton, verdeeld over tien trucks met opleggers – naar Glasgow te brengen. Op het moment dat we de knoop doorhakten, moest echter het woord brexit nog worden uitgevonden.”

Spannende wending
Organisatorisch was niettemin intussen alles in kannen en kruiken. “Twee jaar lang is er hard aan gewerkt om de puntjes op de i te zetten. Maar het is allemaal gelukt. Alleen is er nu dus die brexit. Daardoor krijgt dit avontuur een wel heel spannende wending.”

Hans Beerten: “Toen ik de uitslag van het Britse referendum hoorde, is het wel even door mijn hoofd geschoten dat het voor ons wel consequenties zou kunnen hebben. Maar ook toen overheerste het gevoel dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Dat het er waarschijnlijk toch nooit van zou komen”.

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is er nog steeds grote onzekerheid over de brexit en de gevolgen ervan voor bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Als de huidige plannen worden doorgezet, stapt Engeland eind maart volgend jaar uit de EU. Een maand later tourt Music Show Scotland met haar productie naar Schotland.

Hans Beerten zegt in spanning af te wachten waar het brexit-avontuur begint of eindigt. “Wel of geen brexit: wij hebben simpelweg geen keus. We zijn al vele maanden bezig om alles te organiseren en de promotiecampagnes lopen in volle gang. Een weg terug is er niet. De Schotten zitten immers te wachten op onze komst.”

Maar eerst concentreren de leden van The Music Show Scotland zich op de eerstvolgende optredens in eigen land: 29 december in Het GelreDome in Arnhem en 23 maart in Ahoy Rotterdam. “En dan volgt die felbegeerde stap naar Schotland, het walhalla van de doedelzak.”