18 april 2024
Home » Gem. Bronckhorst » Bronckhorst zoekt nieuwe jeugdburgemeester

Bronckhorst zoekt nieuwe jeugdburgemeester

685

De gemeente Bronckhorst zoekt een nieuwe jeugdburgemeester. Kinderen uit groep 7 van de Bronckhorster basisscholen kunnen zich opgeven voor deze prachtige kans als het hen leuk lijkt om alle kinderen …


Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Kinderen uit groep 7 kunnen zich tot 7 oktober aanmelden

De gemeente Bronckhorst zoekt een nieuwe jeugdburgemeester. Kinderen uit groep 7 van de Bronckhorster basisscholen kunnen zich opgeven voor deze prachtige kans als het hen leuk lijkt om alle kinderen van Bronckhorst voor een jaar te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente. Andere criteria zijn dat ze het leuk vinden om mensen te ontmoeten en hun mening te geven. Burgemeester Marianne Besselink: “Dit is een mooie manier om kinderen bij de gemeente en de politiek te betrekken. We zullen bij een aantal activiteiten die de jeugdburgemeester bijwoont het komende jaar samen optrekken.” Op dit moment is Lisa Ankersmid uit Keijenborg jeugdburgemeester.

Wat gaat de jeugdburgemeester doen?

  • hij/zij is samen met de echte burgemeester, aanwezig bij enkele activiteiten (voor kinderen), zoals de intocht van Sinterklaas, de Nationale herdenking op 4 mei en de uitreiking van het jeugdlintje.
  • Hij/zij houdt bij sommige van die activiteiten een toespraakje.
  • Kinderen kunnen bij hem/haar terecht als ze ideeën hebben over de gemeente. De jeugdburgemeester kan dan naar de burgemeester gaan om deze ideeën te bespreken.
  • Hij/zij is bij vragen het aanspreekpunt voor de kinderen uit Bronckhorst.

Wat moet de jeugdburgemeester kunnen?

  • Het leuk vinden om in de belangstelling te staan
  • Goed en vlot spreken
  • Het leuk vinden om op te komen voor de belangen van kinderen
  • Open staan voor allerlei vragen en opmerkingen

Burgemeester Besselink: “De taak van de jeugdburgemeester is dus best bijzonder. Leuk, maar tegelijk ook wel serieus.”

Tijdsbestek
In Bronckhorst wordt ieder jaar een nieuwe jeugdburgemeester benoemd. Dit jaar is dat vanaf 20 oktober 2022 tot november 2023 en hij/zij woont in dat jaar ca. 5 bijeenkomsten bij. Daarnaast heeft hij of zij enkele gesprekjes met de burgemeester, bijvoorbeeld over vragen die bij kinderen leven.

Aanmelden
Kinderen uit Bronckhorst die het wel wat lijkt om jeugdburgemeester te worden, kunnen zich aanmelden via een speciaal formulier op www.bronckhorst.nl/jeugdburgemeester. Dit kan tot 7 oktober 2022.

Jury maakt keuze
Een jury, die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, de huidige jeugdburgemeester, onze wethouder onderwijs en een jong Bronckhorster raadslid, kiest na een gesprek met kinderen die op basis van hun aanmelding worden uitgekozen de nieuwe jeugdburgemeester. De gesprekken vinden plaats op 19 oktober ‘s middags in het gemeentehuis. Diezelfde middag wordt de uitslag ook bekend. De jeugdburgemeester wordt vervolgens tijdens de raadsvergadering van 20 oktober officieel benoemd en krijgt dan een speciale ambtsketen omgehangen.

Aan de basisscholen in Bronckhorst stuurde de burgemeester voor de kinderen van de groepen 7 een brief met uitleg. Wij hopen op mooie aanmeldingen.

Kinderparlement
Bronckhorst heeft ook een kinderparlement. De kinderen die zich opgeven voor het jeugdburgemeesterschap kunnen bij hun aanmelding ook aangeven of zij, als zij geen jeugdburgemeester worden, zitting willen in ons kinderparlement. Hierin kunnen zij tijdens 3 of 4 bijeenkomsten in de periode november 2022-november 2023 met andere kinderen van hun leeftijd meedenken over onderwerpen zoals jeugdactiviteiten, sport, milieu etc. Samen met de jeugdburgemeester en burgemeester Besselink.