24 april 2024
Home » Gem. Bronckhorst » Sluiting woning Zuivelweg 2 in buitengebied Vorden vanwege hennepplantage

Sluiting woning Zuivelweg 2 in buitengebied Vorden vanwege hennepplantage

545

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

VORDEN – Vandaag (lees vrijdag) besloot burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst een woning aan de Zuivelweg 2 in het buitengebied van Vorden voor 3 maanden te sluiten. De reden hiervoor is dat er onlangs een in werking zijnde hennepkwekerij is aangetroffen, inclusief productiematerialen. Verder weegt voor de burgemeester mee dat door de activiteiten in het pand sprake was van brandgevaar, waarmee de veiligheid van buurtbewoners in het geding had kunnen komen. Ook is sluiting een middel om herhaling te voorkomen en een signaal af te geven tegen dit soort ondermijnende activiteiten in woningen.

Hennepteelt tast de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid aan. Burgemeester Besselink pakt deze ondermijnende criminaliteit daarom aan. Op basis van de Opiumwet is het voor de burgemeester mogelijk op te treden bij het aantreffen van soft- of harddrugs in een (bedrijfs)pand. Zij heeft de bevoegdheid om in dergelijke gevallen een perceel, of op het perceel aanwezige panden, (tijdelijk) te sluiten.

Inwoners kunnen helpen
Hennepkwekerijen veroorzaken gevaar en overlast voor de omgeving. Dan kan het gaan om lekkage, schimmel, stroomstoringen of in het ergste geval brand. Dat laatste bijvoorbeeld omdat er vaak illegaal stroom wordt afgetapt. Voor de aanpak van illegale hennepteelt is de hulp van inwoners belangrijk. Waar kunnen mensen hennepteelt aan herkennen?

  • Sterke aanhoudende vreemde geuren
  • Voortdurend geluid van afzuiginstallaties
  • Warmteafgifte (warme muren, vloeren, plafonds)
  • (Lucht)afvoeren uit een pand
  • Aantreffen van hennepafval in kliko of container
  • Voortdurend condensvorming op de ramen van een woning
  • Voortdurende stroomstoringen (bijvoorbeeld knipperende lampen)
  • Kunstlicht (gloed van felle lampen) in een woning
  • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie)
  • Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen

 

Meld verdachte situaties
Wie deze signalen herkent of vermoedt dat er in zijn of haar omgeving een hennepplantage is, kan contact opnemen met de politie via (0900) 88 44 of anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: (0800) 70 00. De politie is er ook voor vragen of als iemand zich zorgen maakt over ee  n situatie in hun buurt. Bronckhorst is een veilige gemeente en daar maken we ons samen met inwoners sterk voor.