Winterswijk 17 & 19 aug – De eeuwige comeback van Crawatte


Bericht is aangepast

WINTERSWIJK/DOETINCHEM – Met twee reünieconcerten, op 17 en 19 augustus, viert de Achterhoekse band Crawatte een bijzonder koperen jubileum: precies twaalf en een half jaar geleden stopten Gerben Grooten, Roel Venderbosch en Marc Hijink met hun succesvolle driemansformatie.

Een definitief einde blijft echter uit. Nog altijd leeft het repertoire van deze muzikaal gestoorde rockband voort. Een generatie Achterhoekse kinderen groeide op met het alfabet à la Crawatte (het liedje ABCD, gecombineerd met de Driekusman-dans). De hitsingle Piepe Løg – een ode aan de ultieme kater – wordt nog altijd op de radio gedraaid.

Crawatte – de naam refereert aan de knellende stropdas – werd opgericht in 1990. Een jaar waarin de melkboer de vla nog in flessen rondbracht en internet of smartphones niet bestonden. De band wilde zich niet beperken tot één muziekstijl. Niet alleen blues, boerenrock, country, Nederlandstalige meezingers of stevige jazzrock – maar liefst alles tegelijk. Crawatte-liedjes wisselen virtuoos tussen verschillende stijlen en talen en zo is de noemer ‘zaprock’ in de wereld gekomen. Pure waanzin op de plaat, live een overrompelende belevenis.

In 2005 gaf Crawatte er na drie albums officieel de brui aan toen drummer Gerben Grooten naar Zuid-Afrika emigreerde. Ieder ging zijn eigen muzikale weg, maar telkens als Grooten enige tijd in Nederland verblijft, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wordt het Crawatte-repertoire weer afgestoft met een paar reünieoptredens. De nummers bleven hetzelfde, maar de band groeide: bij elke comeback zorgt Crawatte voor een feest der herkenning, met stiekem toch weer een paar nieuwe liedjes. De hoop op een comeback is nog altijd niet vervaagd.

Deze keer zijn twee muziekcafés de klos: Het Bolwerk in Winterswijk (donderdag 17 augustus) en De Engelenbak in Doetinchem (zaterdag 19 augustus). Aanvang 21.00 uur. Crawatte is in town, dus neem je stropdas mee.