Home » Lichtenvoorde » Bewogen editie van Zwarte Cross 2023 met meerdere primeurs

Bewogen editie van Zwarte Cross 2023 met meerdere primeurs

1742

LICHTENVOORDE – De 25e editie van het Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre) heeft afgelopen weekend een soepel verlopende organisatie gekend. Met een recordaantal van 237.500 bezoekers, vier dagen vol hoogtepunten en diverse primeurs, was het een memorabel evenement. Ondanks de positieve momenten werden er ook enkele incidenten genoteerd, waaronder een ongeluk bij een attractie en een tijdelijke vermissing.

Op vrijdag kreeg deze editie van de Zwarte Cross een donkere rand door een ongeluk bij een attractie met een valluik. Een bezoeker raakte hierbij gewond en werd met een ambulance naar het traumacentrum in Enschede vervoerd. Als gevolg hiervan bleef de attractie voor de rest van het festival gesloten. Op zaterdag werd, na een aantal uren, een persoon gelukkig teruggevonden nadat de organisatie bezoekers en volgers op sociaal media opriep om te helpen zoeken.

De feestelijke en gemoedelijke sfeer, kenmerkend voor de Zwarte Cross, was ook dit jaar weer prominent aanwezig. Bezoekers van alle leeftijden en uit verschillende windstreken genoten van een weekend vol muziek, theater, cross, stunts en spektakel. Ondanks de eerder genoemde incidenten, verliep het evenement organisatorisch zeer soepel. Op donderdag werd de campingtraditie afgesloten met de ‘Night of the Nozems’, waarin de Megatent werd gevuld met stunts, motoren en meezingers ter ere van het 11-jarig jubileum van het festivaldrankje. De verrassingsact Lee Towers zorgde voor een onvergetelijke avond. Ook het nieuwe Stadsplein, met diverse podia en winkels, werd feestelijk geopend op vrijdag door burgemeester Annette Bronsvoort en Zwarte Cross mede-eigenaar Ronnie Degen, bijgestaan door festivalgangers van zorginstelling Marga Klompé en dragqueens van Gaycafe de Kast.

Op muzikaal gebied trokken internationale topacts zoals Bastille op vrijdagavond en The Opposites op zaterdag een enorm publiek naar het Hoofdpodium. Daarnaast zorgde Wolfmother na hun show op het Hoofdpodium voor een verrassingsoptreden in Café Harder, waar 150 rockliefhebbers van konden genieten. Op zondag sloot Goldband het Hoofdpodium af met een spetterend optreden. Verder konden festivalbezoekers genieten van artiesten als Shantel & Bucovina Club Orkestar in de Megatent, EZG en Sefa op de Dansvloer, en Keytown Sound op de Reggaeweide.

Voor liefhebbers van kleinschaligere optredens was er ook genoeg te beleven. Zo bracht Vincenzo Turiano van Introdans een indrukwekkende mannelijke interpretatie van De Stervende Zwaan op de Theaterweide, begeleid door harpiste Lavinia Meijer en cellist Detmar Leertouwer. Op de crossbaan wisselden motorcross-topsport en ludieke praalwagens elkaar af, met prijswinnaars in verschillende klassen, waaronder de nieuwe Ladiesklasse.

Het weer op het festivalweekend was overwegend perfect, met hier en daar een verfrissende bui. Opvallende aanwezige was voormalig festivaldirectrice Tante Rikie, die voor het eerst de Zwarte Cross als bezoeker meemaakte en voor bezoekers altijd de onvervangbare geestelijk leider van het evenement zal blijven.

Het Zwarte Cross-festival blikt terug op een bewogen maar succesvolle editie, waarin de unieke sfeer en veelzijdige programmering opnieuw velen wist te betoveren. De organisatie kijkt alweer vooruit naar volgend jaar en belooft wederom een onvergetelijk spektakel neer te zetten. Volgend jaar wordt de Zwarte Cross gehouden op 18, 19, 20 en 21 juli