Home » Maartje Reinerink wint Gelderse finale Nationale Voorleeswedstrijd

Maartje Reinerink wint Gelderse finale Nationale Voorleeswedstrijd

230

LOICHTENVOORDE – Maartje Reinerink van basisschool St. Jozef uit Lichtenvoorde is vanavond in Arnhem Gelders Voorleeskampioen geworden. Daarmee plaatst de talentvolle leerlinge van groep 8 zich voor de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 22 mei aanstaande. Nog niet eerder wist een deelnemer uit de oostelijke Achterhoek het zo ver te schoppen.

Maartje moest gisteravond strijden tegen zes winnaars van regionale finales uit heel Gelderland. In het Posttheater in Arnhem was de Lichtenvoordse de derde kandidaat die de voorleestalenten tentoon mocht spreiden. Maartje las voor uit ‘Laatste vlog’ van Carry Slee. Daarna begon het grote wachten voor haar en haar meegereisde fans.

Tot haar eigen grote verrassing bleek de jury haar voorleescapaciteiten als allerbeste te hebben beoordeeld. Maartje werd geroemd om de keuze van haar voorleesfragment én omdat ze al voorlezend heel goed het onderscheid kon maken tussen de twee hoofdpersonen. En daarmee werd ze de kampioen van Gelderland en mag ze onze provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale.

Landelijke finale
Uit elke provincie gaat één kandidaat door naar de landelijke finale op 22 mei 2019. De landelijke finale is een fantastisch voorleesfeest, waar de hele klas van Maartje naartoe mag. De klas wordt opgehaald én thuisgebracht! Tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd leest iedere provinciale winnaar een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Dit mag een nieuw gekozen boek zijn of het boek waaruit voorgelezen is tijdens de provinciale finale. Daarnaast lezen alle finalisten een deel uit een boek dat op de ochtend van de finale wordt uitgereikt (het onvoorbereid voorlezen).

Tussen de voorleessessies door treedt een populaire groep of artiest op. De finale krijgt veel aandacht van de dag- en weekbladen en van radio en tv. De Nationale Voorleeskampioen krijgt een wisseltrofee voor school, een eigen trofee en boekenbonnen. Ook wordt de landelijke winnaar een jaar lang Kinderdirecteur van het inspirerende en avontuurlijke Kinderboekenmuseum.