Home » Lichtenvoorde » Remisepark in Lichtenvoorde onthult educatieve grondwaterpeilbuis en markeert transformatie tot klimaatpark

Remisepark in Lichtenvoorde onthult educatieve grondwaterpeilbuis en markeert transformatie tot klimaatpark

1686

LICHTENVOORDE – Op donderdag 13 juli werd in het Remisepark in Lichtenvoorde een educatieve grondwaterpeilbuis onthuld. De onthulling werd uitgevoerd door wethouder Bart Porskamp en waterschapbestuurder Peter Schrijver. De grondwaterpeilbuis laat zien hoeveel water er in dat gebied onder de grond zit. De onthulling bood tevens een mooie gelegenheid om het geheel nieuw ingerichte park te bekijken.

Het Remisepark als klimaatpark
Het Remisepark is met zorg geselecteerd als locatie voor de educatieve grondwaterpeilbuis. In het afgelopen jaar heeft het park een langzame transformatie ondergaan tot een klimaatpark. Voorheen werd overtollig regenwater uit de buurt rechtstreeks naar het riool afgevoerd. Nu wordt dit water opgevangen in de wadi’s van het park, waardoor het de kans krijgt in de grond te infiltreren. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de grondwaterstand, maar ook op het welzijn van de natuur en de inwoners. Het Remisepark is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met buurtbewoners, die actief hebben bijgedragen aan het ontwerp, de aanleg en nu ook het onderhoud ervan. Naast het vasthouden van water, biedt het park ook meer biodiversiteit, duurzaamheid en aandacht voor cultuurhistorie. Bovendien creëert het park een ideale ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

Een nieuwe benadering van waterbeheer
In de oudere wijken van Lichtenvoorde werd schoon regenwater vaak via het gemengde rioolstelsel afgevoerd naar de grote rivieren, na een zuiveringsproces. Dit bleek echter zonde te zijn, gezien de langdurige droge zomers waar de Achterhoek en Lichtenvoorde al jaren mee te maken hebben. Daarnaast bracht hevige regenval soms grote hoeveelheden water met zich mee. Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben de gemeente Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel samengewerkt met inwoners en bedrijven om manieren te vinden om water langer vast te houden en tegelijkertijd droge voeten te houden. Het Remisepark dient als een prachtig voorbeeld van een initiatief dat bijdraagt aan dit streven.