Annie Schreijer; Plan Juncker biedt kansen voor de Achterhoek


LICHTENVOORDE – Donderdag 16 april was CDA Europarlementariër Annie Schreijer Pierik uit Hengevelde te gast bij het CDA Oost Gelre in Lichtenvoorde. Het werd een boeiende avond waarop Annie verhaal deed van haar initiatieven en andere werkzaamheden in het Europese parlement.

Zelf gaf ze aan ‘Europa’ en daarmee ook Brussel als een warm bad te hebben ervaren. Duidelijk werd ook dat Nederland binnen Europa over het algemeen nogal eens te boek staat als Roomser dan de Paus en daarmee vaak het braafste jongetje van de klas. Bij wetten en andere regels vanuit Brussel – waar Nederland over het algemeen zelf actief aan meewerkt – wordt er nationaal vaak nog weer een ‘kop bovenop gezet’. Met andere woorden, Brusselse regelgeving wordt in Den Haag vaak weer strenger uitgelegd, geïmplementeerd en gehandhaafd, hetgeen Duitse collega’s nogal eens de uitspraak ontlokt: ‘Die Holländer sind ganz verrückt’.

Ook de kreet ‘het moet van Europa’ werd behoorlijk genuanceerd. Wetten en regelgeving vanuit Brussel komen niet tot stand zonder dat de lidstaten daar zelf mee instemmen. Concentrerend op de Achterhoek wees Mw Schreijer op de kansen die het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) biedt. Dit zogenaamde plan Juncker stelt fondsen ter grootte van 315 miljard euro beschikbaar om te investeren in de reële economie. Het moet gaan om plannen die bijdragen aan economische groei en duurzaamheid. Voorwaarde is wel dat er ook door de lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven wordt geïnvesteerd zodat er sprake is van een hefboomeffect.

De eveneens aanwezige CDA-wethouders van Oost Gelre en het splinternieuwe Gelderse CDA Statenlid Jaap Jonk werden uitgedaagd om hier zo snel mogelijk mee aan de rit te gaan. Maar niet allen landbouw en economische onderwerpen kwamen aan de orde. Ook zaken als de verschrikkelijke situatie van de christenen in het midden-oosten en Afrika kwamen aan de orde.

Het werd kortom een zeer interessante en boeiende avond bij Het Zwaantje.