21 mei 2024
Home » Regionaal » Berkelland loopt voor met zonne-energie

Berkelland loopt voor met zonne-energie

319

BERKELLAND  – Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief veel zonnepanelen op de daken in Berkelland liggen. Per inwoner is er op dit moment 0,59 zonnepaneel aanwezig. Hiermee staat de gemeente Berkelland op plek 73 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Berkelland ook een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De tussenstand
Berkelland zit boven het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Máár vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Berkelland matig. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

Plannen voor Berkelland
De gemeente Berkelland heeft het plan meer zonne-energie op te wekken. Om de energie neutrale doelstelling van 2030 te halen, moeten er nog veel maatregelen worden genomen. Eén van deze maatregelen is het aanleggen van 45 grondgebonden zonneparken.

Onderzoek en potentie
Zonneplan heeft de daken van koopwoningen voor zonnepanelen in Berkelland onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen.

De conclusie is dat 9.146 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Van het aantal geschikte adressen hebben 1.450 locaties een geregistreerde zonnepaneleninstallatie.


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!