21 mei 2024
Home » Boswachters werken hard om bossen weer toegankelijk te maken na storm

Boswachters werken hard om bossen weer toegankelijk te maken na storm

682

De storm van donderdag 18 januari jl heeft ook in de gebieden van Natuurmonumenten Achterhoek flink huis gehouden. Sommige paden zijn zelfs in zijn geheel gebarricadeerd.

De boswachters zijn hard aan het werk om alle wandel-, fiets-, mtb- en ruiterroutes weer toegankelijk te maken. Naar verwachting gaat dit nog 2 weken duren. Dringend verzoek; blijf die weken uit de bossen. Er hangen veel losse takken, half omgevallen bomen en paden zijn versperd. Komende dagen trekt de wind weer aan en is de kans groot dat er takken en zelfs hele bomen naar beneden komen. Ook bij het zagen van bomen schiet nog wel eens het een en ander weg. We werken er hard aan om de bossen zo snel mogelijk weer veilig te krijgen. Gelukkig zijn er in de Achterhoek genoeg -minder bosrijke- gebieden waar heerlijk gerecreëerd kan worden.

Effecten natuur
De storm heeft flink heeft flink huisgehouden in de Achterhoekse natuurgebieden. “Er zijn enkele monumentale bomen omgegaan. Echt eeuwig zonde.” zegt boswachter Erwin Grob uit het Bergherbos. Daarentegen is de storm niet alleen maar nadelig voor de natuurgebieden.

Er zijn nieuwe open plekken in het bos ontstaan en er ligt én staat straks extra dood hout. Een afwisselend bos, met open plekken en meer besloten stukken zorgt voor een grote diversiteit aan planten en dieren. Het dode hout is een goed leefgebied voor insecten. Spechten en boomklevers komen weer op die insecten af. Kortom dood hout leeft!

“De takken en bomen die over de paden liggen zagen we over het algemeen weg. Waar mogelijk trekken we de boom het aangrenzende perceel in om zo te profiteren van het nieuwe dode hout. We willen meer dood hout in de bossen en daar heeft deze storm zeker aan bijgedragen!” vertelt boswachter ecologie Robert Ketelaar.

Kortom de boswachters zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat u straks weer veilig kunt genieten van het bos. We hopen op uw begrip.

Via facebook Achterhoek-Natuurmonumenten houden we u op de hoogte wanneer de gebieden weer veilig toegankelijk zijn.


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!