Home » Technieklokaal Borculo richt zich op toekomst

Technieklokaal Borculo richt zich op toekomst

361

BORCULO – Er is een nijpend tekort aan technisch personeel. Bedrijven hebben grote moeite om vacatures in te vullen. Het Technieklokaal in Borculo zet zich al jarenlang in om de jeugd warm te laten lopen voor techniek in de breedste zin van  het woord. “Dat is echt hard nodig”, vertelde Peter Stoverink, eigenaar van Stooff Interior Project en gastspreker tijdens de sponsorbijeenkomst van het Technieklokaal. “Het begint allemaal met kinderen enthousiast maken voor techniek en technische vakken. Daar pluk je later de vruchten van.”

Het bedrijfsleven in de regio en de gemeenten Berkelland en Lochem zijn altijd een groot voorstander geweest van het Technieklokaal. Sinds 2005 worden er technieklessen verzorgd voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8. De jongeren krijgen de kans om te ervaren hoe leuk techniek is. Dat doen ze spelenderwijs in de vorm van opdrachten onder begeleiding van een beroepskracht en vrijwilligers met een technische achtergrond. “Inmiddels komen hier leerlingen van bijna veertig scholen uit ons werkgebied over de vloer. Dat zijn zo’n 1.000 kinderen die vier dagdelen per jaar in het Technieklokaal of het Bekiekcentrum aan de slag gaan”, constateerde Henk Deunk, voorzitter van Stichting BTO op de jaarlijkse sponsorbijeenkomst. De voorziening voorziet in een behoefte en is uitgegroeid tot een begrip. Toch zijn er meer sponsors en vrijwilligers nodig om de continuïteit voor de lange termijn te waarborgen, benadrukte Deunk. “Met tachtig sponsors en 30 vrijwilligers mogen we zeker niet klagen. Maar we willen graag nog meer aan de weg timmeren. Daarom kunnen we nieuwe sponsors en vrijwilligers goed gebruiken.” De voorzitter wil met het Technieklokaal bij de tijd blijven en richt zich nadrukkelijk op de toekomst. “De thema’s innovatie en duurzaamheid verdienen nog meer aandacht. Programmeren, robotisering, domotica en 3D printen horen daar zeker ook bij. Het is zaak om in te spelen op die ontwikkelingen.”

Peter Stoverink, één van de sponsors, kan zich nadrukkelijk vinden in die strategie. “Techniek is uitdagend. Die boodschap moet je ook verkondigen. Dat maakt het vak aantrekkelijk. Het Technieklokaal speelt daarbij een belangrijke rol.” Zijn bedrijf in Eibergen staat te boek als zeer innovatief en vooruitstrevend. Gerichte maatregelen leidden tot een moderne en duurzame onderneming. Stoverink begon in 1998 in zijn eentje en nam in 2002 zijn eerste medewerker aan. Inmiddels werken er veertig mensen bij Stooff Interior Projects in Eibergen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van uiteenlopende interieurs tot totale projectinrichting. Een persoonlijke benadering, oog voor detail en gedegen vakmanschap zijn kenmerken van Stooff. De maatwerk interieurs worden dan ook zeer gewaardeerd. Naast particulieren bestaat de klantenkring uit gerenommeerde bedrijven als de ANWB, Rabobank, Bijenkorf en Eijerkamp. Zelfs het Koninklijk Huis is opdrachtgever. “We hebben bij het ontwerp, de productie en de montage veel vakmensen nodig. Het is de kunst om de juiste medewerkers te vinden en te binden. Dat lukt ons nog goed, maar het is wel een zorg voor de toekomst. Je moet de jeugd blijven stimuleren om zo voor nieuwe aanwas te zorgen. Daarom onderstrepen we het belang van het Technieklokaal dat op onze steun kan blijven rekenen.”

Voor meer informatie: www.technieklokaalberkelstreek.nl

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen