24 april 2024
Home » Regionaal » Tentoonstelling over een Halve Eeuw ‘Normaal’.

Tentoonstelling over een Halve Eeuw ‘Normaal’.

1856

ZELHEM – Museum Smedekinck in Zelhem eert de legendarische band Normaal met een expositie, waarbij vijftig jaar van hun invloed op de Nederlandse popgeschiedenis wordt belicht. Bennie Jolink en zijn bandleden worden gevierd voor hun onmiskenbare stempel op de muziekindustrie.

Vanaf het prille begin van de band mobiliseerden de fans zich, resulterend in een loyale fanclub genaamd ‘Het Anhangerschap’. Het Anhangerschap, dat momenteel bijna tweeduizend leden telt, wordt gezien als een van de grootste fanclubs voor een Nederlandse band. “Ondanks dat Normaal nu slechts eenmaal per jaar optreedt, blijft Het Anhangerschap vitaal en betrokken”, vertelt voorzitter Ron Lam.

Het Anhangerschap heeft in de loop der jaren tal van memorabilia verzameld die gerelateerd zijn aan de band Normaal. Deze items, variërend van tournee-shirts ontworpen door frontman en kunstacademie afgestudeerde Ben Jolink tot ingelijste foto’s en posters, zijn nu tentoongesteld in Museum Smedekinck. Interessant is ook de draaimolen die werd gebruikt tijdens een van hun tournees, bekend als ‘Wi-j goat noar de kermis’.

Deze tentoonstelling, zorgvuldig samengesteld door meerdere bestuursleden van Het Anhangerschap, is de komende maanden te bezoeken aan de Pluimersdijk 5 in Zelhem. Dit museum, dat zich toelegt op het behoud van cultureel erfgoed, vraagt een toegangsprijs van vijf euro. “Ons museum draait volledig op de inzet van bestuursleden”, voegt Lam eraan toe.