Tweede editie Plat Gespöld


DOETINCHEM/RUURLO – In maart 2014 bracht het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers voor de eerste keer het streektaalfestival ‘Plat Gespöld’. In een uitverkochte DRU in Ulft genoot het publiek van een voorstelling met veel zang, dans en gedichten in de streektaal. Voor de eerste keer werd de ‘Gelderse Kleiroze’ uitgereikt; de prijs voor het ‘haevigste’ liedje in de streektaal.

Na de enthousiaste reacties van bezoekers en deelnemers moest er natuurlijk een tweede editie van ‘Plat Gespöld’ komen. Dit keer zijn er twee voorstellingen; zaterdagavond 28 maart in ’t Brewinc in Doetinchem én zaterdagavond 25 april in De Keizers kroon in Ruurlo.

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en streektaalschrijver en -zanger Frans van Gorkum organiseren deze tweede editie van ‘Plat Gespöld’. Dialectkring Achterhoek en Liemers en de Stichting Vrienden Streektaal Lochum e.u. ondersteunen het festival.

Programma
Uiteraard staat de streektaal centraal, want het doel van ‘Plat Gespöld’ is die onder de aandacht te brengen en te houden van een breed publiek. Ook dit keer hebben vele artiesten hun medewerking toegezegd. Esther Kämink vertelt verhalen en draagt gedichten voor tijdens de voorstelling.

Alles Andes, de muziekgroepen Puree en Bonne Route, zanger Henry Welling, en het koor What Ever Happens, met speciaal voor ‘Plat Gespöld’ repertoire in de streektaal, zorgen voor de muziek. Gelderse Kleiroze.

Vorig jaar won Cedar Grove de ‘Gelderse Kleiroze’ met het liedje ‘Sterker dan de wind’. Dit jaar koos de jury, onder leiding van voorzitter Hans Beernink,  uit de beste streektaalliedjes uit 2014 drie genomineerden. In willekeurige volgorde: Joop Boxstart met het liedje ‘In de fles’ van zijn CD ‘Disse Kant’, Henry Welling met het nummer ‘De Kilderse stier’ van zijn CD ‘Harde Brödjes’ en Kiek now us met het nummer ‘Het platteland is niet te koop’ van de CD ‘Krek Wa’k Wol’. Tijdens de voorstelling van 28 maart maakt de jury, bestaande uit acht radiomakers uit de regio, de winnaar bekend. Publieksprijs

Dit jaar is er voor de eerste keer ook een publieksprijs. In aanloop naar de voorstelling van 25 april mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriete liedje. Wil je ook een stem uitbrengen? Kijk dan op de facebookpagina van ‘Plat Gespöld’ (www.facebook.com/platgespold) en laat uiterlijk 1 april weten wat jij het ‘haevigste’ liedje vindt. Op 25 april zal de winnaar van de publieksprijs bekend worden gemaakt.

Twee voorstellingen
Voorstelling van 28 maart in ’t Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem, 19.30 – 22.15 uur. Aanmelden: uiterlijk 18 maart.

Voorstelling van 25 april in De Keizerskroon, Dorpsstraat 15 in Ruurlo, 19.30 – 22.15 uur. Aanmelden: uiterlijk 10 april.

Kaarten voor een voorstelling: € 10 (inclusief 1 consumptie). Af te rekenen bij de ingang van de zaal. Het publiek wordt aangeraden er snel bij te zijn. Vorig jaar hebben we helaas mensen moeten teleurstellen!

Aanmelden kan bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: info@ecal.nu of telefonisch 0314-787078.