Handballers Erix stunten bijna bij koploper

LICHTENVOORDE – Nadat vorig weekend in de laatste seconde thuis werd verloren van Artemis, stond voor de handbalmannen van Erix deze zaterdag de zware uitwedstrijd op het programma tegen koploper Huissen 1. Hoewel Erix zijn beste wedstrijden meestal tegen topploegen speelt was het duidelijk dat men vol aan de bak moest om het de koploper überhaupt moeilijk te maken want thuis werd destijds nog kansloos verloren.

Door onderbezetting en de offensieve manier van verdedigen van Erix gaf Huissen in die wedstrijd de mogelijkheid om veelvuldig de cirkelspeler te vinden die daardoor regelmatig kon scoren. Daarom werd dit keer de tactiek gewijzigd en ging Erix spelen met een zgn. 6-0 verdediging waardoor ruimtes klein blijven en de cirkelloper niet goed aan te spelen is. Dit pakte goed uit, Huissen had moeite om de vrije man te vinden en daar waar men toch de ruimte vond voor een schot, stond een weergaloze Erix keeper Leroy Winkels zijn doel schoon te houden en was bijna niet te passeren. Erix pakte dan ook een meer dan terechte 5-2 voorsprong! Hoewel even later Huissen de stand weer gelijk trok bleef Erix geconcentreerd spelen en bleef aan de goed kant van de score en bracht de voorsprong weer naar twee punten. Een slotoffensief van Huissen aan het eind van de eerste helft bracht de ploegen echter weer op gelijke hoogte en ging men richting de kleedkamer met een ruststand van 9-9

In de rust besefte Erix dat er een mogelijkheid lag om de punten mee naar Lichtenvoorde te nemen als men op dezelfde manier bleef spelen als in de eerste helft. Hoewel Huissen direct na rust op voorsprong kwam, was het daarna Erix weer die de wedstrijd in handen nam. Verdedigend stond het nog steeds goed en aanvallend wist men regelmatig door de verdediging van Huissen te breken. Met name Dirk Berentsen en Youri Kuijpers waren maar moeilijk af te stoppen waardoor Huissen regelmatig aan de noodrem moest trekken. Tot frustratie aan Erix zijde werd dit echter nauwelijks bestraft door het matig fluitende arbitrale duo. Desondanks bouwde Erix de voorsprong uit naar 17-13, halverwege die tweede helft, een stunt leek in de maak.

Toch kende Erix daarna een mindere periode en gaf aan de linkerhoek speler van Huissen de mogelijkheid om vier keer op rij te scoren en de stand zodoende weer gelijk te trekken. Even leek Erix de wedstrijd uit handen te geven maar even zo snel richtte de ploeg zich weer op. Na een achterstand van 19-18 knokte Erix zich terug in de wedstrijd en wist vier keer te scoren zonder een tegentreffer te moeten incasseren en bracht de stand op 19-22. Richting het eind van de wedstrijd bleef de voorsprong gehandhaafd en met minder dan 3 minuten op de klok had Erix een voorsprong van 21-24 en leek de zege binnen handbereik.

Een voorsprong die normaal gesproken niet meer uit handen gegeven mag worden maar toch lukte het Erix niet om de voorsprong vast te houden en liet Huissen nog twee keer scoren. Ook de laatste aanval was voor Huissen maar met nog maar enkele seconden op de klok miste men de kans op de gelijkmaker. De Erix bank en spelers op het veld vierden al een feestje en in die euforie dacht de uitblinkende Erix keeper dat de tijd voorbij was en speelde pardoes de bal in handen van de tegenstander die in de slotseconde alsnog de gelijkmaker wist te scoren, eindstand 24-24.

Hoewel Erix teleurgesteld afdroop kan men tevreden terugkijken op deze zeer goede en spannende wedstrijd waarin men liet zien niet voor topploegen hoeven onder te doen. Erix coach John Heinen was dan ook meer dan trots op zijn mannen dat ze dit hadden laten zien.

Zaterdag 19 januari speelt Erix om 20.30 uur thuis zijn volgende wedstrijd. In de Hamalandhal komt dan Duiven 1 op bezoek.