24 april 2024
Home » Zelhem » Høken voor het ‘t goede doel

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

[su_pullquote] Muziek van Normaal nog springlevend[/su_pullquote]ZELHEM – De legendarische boerenrockband Normaal mag dan zijn gestopt, de liefde voor de muziek is nog springlevend. De fans doen er intussen alles aan om het cultuurhistorisch erfgoed van de uitvinders van de dialectrock voort te doen bestaan. Vandaar dat er zaterdag 25 mei voor de vierde keer de zogenoemde Høkersmarkt wordt gehouden. Waarbij allerhande parafernalia kunnen worden gekocht, verkocht en geveild. De opbrengst gaat naar het goede doel: de kankerstichting KWF. Onder begeleiding van heel veel livemuziek.

De locatie is voor de anhangers, zoals de Normaalfans zich noemen, zo ongeveer heilige grond: café De Tol in Zelhem, de vroegere stamkroeg van Bennie Jolink en zijn mannen en inspiratiebron voor heel wat hits.
Geestelijk vader van de Høkersmarkt is Herman Otterloo, die het evenement op touw zet samen met onder anderen Roy Hulshof en de Høkers Brigade Lievelde. Volgens Otterloo staan er net als voorgaande edities weer diverse kraampjes, van waaruit allerlei collectors items van Normaal worden verkocht. “Dit is dus bij uitstek de plek voor anhangers om hun verzameling compleet te krijgen.”

Schilderijen geveild
Bovendien is er de jaarlijkse veiling voor KWF. “Dit jaar hebben we onder meer enkele hele fraaie schilderen. Een portret van de overleden Jan Manschot, medeoprichter van Normaal en jarenlang drummer van de band. Het doek is gemaakt door Yvonne Linthorst uit Lemelerveld. Daarnaast gaat er een prachtig portret onder de hamer van Bennie Jolink, gemaakt door Tineke Hartkamp uit Beekbergen, en wordt er een airbrush van Jan Manschot geveild.”

De Høkermarkt wordt georganiseerd in samenwerking met het Anhangerschap, zoals de fanclub van Normaal heet, en café De Tol. Spreekstalmeester die dag is Theo Tankink. “De standhouders kunnen hier gratis terecht, al vragen we wel een vrijwillige bijdrage die dan weer naar het KWF gaat.”

Livemuziek

Ook is er de hele dag livemuziek van onder meer De Hakviolen en De Kisjeskearls, twee bands die Normaalmuziek op het repertoire hebben. Ook is er een optreden van Jan Wilm Tolkamp, voormalig gitarist van Normaal, en de classicrockband The Marshalls.

Café De Tol is te vinden aan de Keijenborgseweg 1 in Zelhem. De entree bedraagt 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. “Ook de entreegelden gaan naar het KWF.”

Dat de muziek van Normaal nog altijd volop leeft, blijkt volgens Otterloo wel: “Er is de laatste tijd volop aandacht voor het solo-album van Bennie Jolink. En nadat Normaal meldde op Hemelvaartsdag nog eens te zullen optreden, waren de 17.500 kaarten binnen enkele minuten uitverkocht. Er zijn niet zoveel Nederlandse bands die dat kunnen zeggen.”