115 vluchtelingen naar Zieuwent


Gepubliceerd op

ZIEUWENT – Burgemeester Annette Bronsvoort werd er een beetje emotioneel van toen een inwoner uit Zieuwent de gemeente een pluim gaf. “Ik ben trots dat ik een inwoner van Oost Gelre ben waar de gemeente en inwoners zich zo inspannen voor het welzijn van de vluchtelingen”. Dit werd met een applaus beantwoord.

Twee uur nadat inwoners een brief van de Gemeente Oost Gelre hadden ontvangen in de brievenbus over ‘Crisisnoodopvang’ in het Sourcy Center in Zieuwent zat het Parochiehuis aan de Dorpsstraat helemaal vol voor deze informatieavond.

“Wij vragen nog wel wat van u”, begint burgemeester Bronsvoort de avond. Morgen (vrijdag) komen er 115 vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Eritrea in het Achterhoekse kerkdorp. Het gaat om ongeveer 40 vrouwen, 25 kinderen en 50 mannen. Deze groep wordt morgen voor de derde keer naar een ander crisisopvang gestuurd.

“Het is triest dat die mensen van de ene kant van Nederland naar de andere kant worden gestuurd. Of ze nu drie dagen of een week hier moeten blijven dan komen ze ook nog iets tot rust”, zegt een inwoner. De gemeente geeft aan dat dit geen probleem is, maar gaat daar niet over. Alles wordt namelijk geregeld via Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

“Wij hebben voor het Sourcy Center gekozen omdat hier een keuken en ruimte is voor activiteiten”, vertelt wethouder Hoenderboom en tevens inwoner van Zieuwent. De gemeente had twee locaties. De andere locatie waar vluchtelingen konen worden opgevangen is huize Lorato in Lievelde.

De vluchtelingen komen vrijdag aan en gaan maandag weer naar een andere locatie. In deze drie dagen moeten deze mensen en kinderen wel iets om handen hebben. Het Sourcy Center bestaat 25 jaar en dat vieren ze dit weekend, maar inwoners met andere initiatieven kunnen dit kenbaar maken via email: info@zieuwentsbelang.nl.

De inwoners hadden ook wel enkele punten van zorg, maar dat waren veelal praktische zorgen.


5 gedachten over “115 vluchtelingen naar Zieuwent”

  1. Trots op de inwoners van Zieuwent, ze maken het weer waar……Zieuwent leeft…….beleef het!

  2. Wat goed! Weer wordt duidelijk dat er in Zieuwent heel veel kan. Een voorbeeld voor veel plaatsen in Nederland. Wij hebben de afgelopen weken op Lesbos de vluchtelingen uit Syrie aan land zien komen en waar mogelijk iets proberen te helpen. Daar onderga je ten volle de ellende. Je zult maar alles moeten achterlaten om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Nogmaals hulde voor zowel de gemeente als voor Zieuwent! Zo hoor je met je medemens om te gaan

Reacties zijn gesloten.