Aftrap van dialectlessen Wiesneus 2019


ZWOLLE/Groenlo – Op dinsdag 12 maart vindt de aftrap plaats van dialectlessen ‘Wiesneus 2019’ op basisschool St. Ludgerus in Zwolle (gemeente Oost Gelre) met een door wethouder Jos Hoenderboom in dialect verteld verhaal. Op maandag 18 maart gebeurt dit op Basisschool Op Koers te Varsseveld door wethouder Janine Kock en Hans Keuper, die enkele dialectliedjes zingt.

Wiesneus, een tijdschrift ontworpen door Het Huus van de Taol in Drenthe, wordt sinds vorig jaar in een Achterhoekse versie uitgegeven. Het magazine is bedoeld om kinderen voor dialect te interesseren en hen de rijke schat aan dialectwoorden te tonen. Aan de hand van Wiesneus verzorgen medewerkers van de Bibliotheken West-Achterhoek, Oost-Achterhoek en Achterhoekse Poort de dialectlessen op de basisscholen. De lessen vinden plaats tussen maart en half mei 2019 en worden gegeven op zo’n 50 basisscholen in de Achterhoek aan in totaal bijna 2000 kinderen.
Thema van Wiesneus 2019 is “Feest”. Er staan ‘leedjes, verhalen, ne zeukplate en strips in, allemaole in het Achterhooks’!

Dialectliedjesschrijver en muzikant Hans Keuper vervult de rol van ambassadeur voor Wiesneus. Zijn enthousiasme voor Wiesneus is ontstaan toen hij vorig jaar een gastles verzorgde en heeft er toe geleid dat hij de vertaling van Wiesneus 2019 voor zijn rekening heeft genomen. De inhoud van het blad moest namelijk worden omgezet van het Drents naar het Achterhoeks.

Geïnteresseerden in de dialectles Wiesneus kunnen zich melden bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers via info@ecal.nu of via 0314-787078.

Gepubliceerd op


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.